ßßß Cookit - przepis na Pieczona owsianka z owocami i lodami

Pieczona owsianka z owocami i lodami

nazwa

Wykonanie

Podczas urlopu w Seulu jadłam jedno z najciekawszych śniadań, jakie kiedykolwiek mi podano. Cały zestaw składał się z zupy miso, ryżu z jajkiem sadzonym i kimchi oraz deseru. To właśnie deser był najważniejszym punktem programu i jednocześnie był na tyle pożywny, że mógł stanowić główny posiłek dla dwóch osób.
Oryginalne danie zostało przygotowane z porcji lodów waniliowych, kruszonego lodu oraz warzyw (czerwona fasola i pomidory), owoców (kiwi, arbuz i banany), płatków kukurydzianych i różnych rodzajów orzechów. Ja swoją wersję nieco zmieniłam, głównie ze względu na dostępność składników.
Składniki na owsiankę dla dwóch osób:
5 łyżek płatków owsianych górskich
2 łyżki płatków orkiszowych
2 łyżki płatków jaglanych
1 łyżka sproszkowanej herbaty matchia (można pominąć lub zastąpić cynamonem)
1 gwiazdka anyżu (ciekawie smakuje także z wanilią)
3/4 szklanki mleka
1 łyżka miodu
Dodatki:
kilka dużych truskawek
garść agrestu
garść malin
1/2 banana
kilka plasterków ogórka
1/4 awokado
łyżka prażonego sezamu
łyżka posiekanych pestek dyni
duża gałka ulubionych lodów
Dodatki można wymieniać w zależności od dostępności owoców sezonowych oraz zawartości lodówki.
Jak przygotować pieczoną owsiankę?
Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni w opcji ogóra-dół.
Do żaroodpornego naczynia wsypuję wszystkie rodzaje płatków, matchię i połamaną na mniejsze części gwiazdkę anyżu. Mieszam suche składni, zalewam je mlekiem i dodaję miód.
Piekę przez ok 15 minut, a następnie wyciągam z pieca i pozostawiam do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie przygotowuję wszystkie owoce, warzywa i pestki: myję, kroję, siekam i prażę.
Jeszcze ciepłą owsiankę przekładam do dużego głębokiego talerza. Formuję kopczyk i dekoruję go czekającymi już dodatkami. Całość zwieńczam gałką ulubionych lodów.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/07/pieczona-owsianka-z-owocami-i-lodami