ßßß
Składniki na owsiankę dla dwóch osób:5 łyżek płatków owsianych górskich2 łyżki płatków orkiszowych2 łyżki płatków jaglanych1 łyżka sproszkowanej herbaty matchia (można pominąć lub zastąpić cynamonem)1 gwiazdka anyżu (ciekawie smakuje także z wanilią)3/4 szklanki mleka1 łyżka mioduDodatki:kilka dużych truskawekgarść agrestugarść malin1/2 bananakilka plasterków ogórka1/4 awokadołyżka prażonego sezamułyżka posiekanych pestek dyniduża gałka ulubionych lodówDodatki można wymieniać w zależności od dostępności owoców sezonowych oraz zawartości lodówki.Jak przygotować pieczoną owsiankę?Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni w opcji ogóra-dół.Do żaroodpornego naczynia wsypuję wszystkie rodzaje płatków, matchię i połamaną na mniejsze części gwiazdkę anyżu. Mieszam suche składni, zalewam je mlekiem i dodaję miód.Piekę przez ok 15 minut, a następnie wyciągam z pieca i pozostawiam do lekkiego przestudzenia.W tym czasie przygotowuję wszystkie owoce, warzywa i pestki: myję, kroję, siekam i prażę.Jeszcze ciepłą owsiankę przekładam do dużego głębokiego talerza. Formuję kopczyk i dekoruję go czekającymi już dodatkami. Całość zwieńczam gałką ulubionych lodów.