Wykonanie
Podczas urlopu w Seulu
jadłam jedno z najciekawszych śniadań, jakie kiedykolwiek mi podano. Cały zestaw składał się z zupy miso,
ryżu z
jajkiem sadzonym i kimchi oraz deseru. To właśnie deser był najważniejszym punktem programu i jednocześnie był na tyle pożywny, że mógł stanowić główny posiłek dla dwóch osób.Oryginalne danie zostało przygotowane z porcji
lodów waniliowych, kruszonego
lodu oraz warzyw (
czerwona fasola i
pomidory),
owoców (
kiwi,
arbuz i
banany),
płatków kukurydzianych i różnych rodzajów
orzechów. Ja swoją wersję nieco zmieniłam, głównie ze względu na dostępność składników.

Składniki na owsiankę dla dwóch osób:5 łyżek
płatków owsianych górskich2 łyżki
płatków orkiszowych2 łyżki
płatków jaglanych1 łyżka sproszkowanej
herbaty matchia (można pominąć lub zastąpić
cynamonem)1 gwiazdka
anyżu (ciekawie smakuje także z
wanilią)3/4 szklanki
mleka1 łyżka
mioduDodatki:kilka dużych
truskawekgarść
agrestugarść
malin1/2
bananakilka plasterków
ogórka1/4
awokadołyżka prażonego
sezamułyżka posiekanych pestek dyniduża gałka ulubionych
lodówDodatki można wymieniać w zależności od dostępności
owoców sezonowych oraz zawartości lodówki.Jak przygotować pieczoną owsiankę?Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni w opcji
ogóra-dół.Do żaroodpornego naczynia wsypuję wszystkie rodzaje
płatków, matchię i połamaną na mniejsze części gwiazdkę
anyżu. Mieszam suche składni, zalewam je
mlekiem i dodaję
miód.Piekę przez ok 15 minut, a następnie wyciągam z pieca i pozostawiam do lekkiego przestudzenia.W tym czasie przygotowuję wszystkie
owoce, warzywa i pestki: myję, kroję, siekam i prażę.Jeszcze ciepłą owsiankę przekładam do dużego głębokiego talerza. Formuję kopczyk i dekoruję go czekającymi już dodatkami. Całość zwieńczam gałką ulubionych
lodów.
