ßßß Cookit - przepis na Lemoniada truskawkowa z miętą

Lemoniada truskawkowa z miętą

nazwa

Wykonanie

Powoli zbliża się koniec sezonu truskawkowego, warto więc wykorzystać ostatnie owoce, aby zapamiętać ich smak na resztę roku. Idealnym sposobem na to jest przygotowanie lemoniady truskawkowej. Zwłaszcza, gdy termometr za oknem pokazuje 29 stopni i nie zapowiada się, aby było to jego ostatnie słowo na dzisiaj.
Przepis na lemoniadę truskawkową z miętą
Przepis na lemoniadę jest niezwykle prosty, a na jego wykonanie potrzebujecie mniej niż 5 minut. Truskawki zastąpić można dowolnymi owocami sezonowymi. Doskonale sprawdzą się tu także maliny, porzeczki czy nawet arbuz.
Składniki:
20 dojrzałych truskawek
garść mięty
750 ml wody mineralnej gazowanej
kilka kostek lodu
Jak przygotować lemoniadę truskawkową?
Wybieram 20 słodkich i dojrzałych truskawek. Myję je i zdejmuję szypułki. Liście mięty płuczę pod bieżącą wodą.
Owoce i zioła wkładam do blendera i miksuję. Przekładam mus miętowo-truskawkowy do dzbanka i zalewam go schłodzoną wodą mineralną.
Lemoniadę warto wstawić na 30 minut do lodówki, niemniej nie jest to wymagane.
Napój podaję schłodzony z kostkami lodu.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/07/lemoniada-truskawkowa-z-mieta