Wykonanie
Powoli zbliża się koniec sezonu
truskawkowego, warto więc wykorzystać ostatnie
owoce, aby zapamiętać ich smak na resztę roku. Idealnym sposobem na to jest przygotowanie lemoniady truskawkowej. Zwłaszcza, gdy termometr za oknem pokazuje 29 stopni i nie zapowiada się, aby było to jego ostatnie słowo na dzisiaj.
![](/Data/Images/emaliowanyczajnik.pl\2015_slash_07_slash_lemoniada-truskawkowa-z-mieta/l/-1131950764.jpg)
Przepis na lemoniadę
truskawkową z
miętąPrzepis na lemoniadę jest niezwykle prosty, a na jego wykonanie potrzebujecie mniej niż 5 minut.
Truskawki zastąpić można dowolnymi
owocami sezonowymi. Doskonale sprawdzą się tu także
maliny,
porzeczki czy nawet
arbuz.Składniki:20 dojrzałych
truskawekgarść
mięty750 ml
wody mineralnej gazowanejkilka kostek
loduJak przygotować lemoniadę truskawkową?Wybieram 20 słodkich i dojrzałych
truskawek. Myję je i zdejmuję szypułki. Liście
mięty płuczę pod bieżącą
wodą.
Owoce i
zioła wkładam do blendera i miksuję. Przekładam mus
miętowo-
truskawkowy do dzbanka i zalewam go schłodzoną
wodą mineralną.Lemoniadę warto wstawić na 30 minut do lodówki, niemniej nie jest to wymagane.
Napój podaję schłodzony z kostkami
lodu.