ßßß Cookit - przepis na Chałka drożdżowa z nutą kokosową (bez wyrastania)

Chałka drożdżowa z nutą kokosową (bez wyrastania)

nazwa

Wykonanie

Chałka jest moim ulubionym rodzajem pieczywa. Jest miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Ma delikatnie słodki smak i idealnie łączy się ze słonymi dodatkami. Uwielbiam ją jeszcze z czasów dzieciństwa. Przygotowanie domowej chałki zawsze było dla mnie dużym wyzwaniem, którego nie chciałam się podejmować. Zwyczajnie bałam się, że coś pójdzie nie tak. Zastanawiając się co przygotować na dzisiejsze śniadania pomyślałam właśnie o chałce – piekarnia niestety była jeszcze nieczynna, więc przyszło mi ją upiec. Pomijając błędy popełnione przy zaplątywaniu chałki wyszło idealnie. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła zmian do oryginalnego przepisu. Tak więc moja chałka ma delikatnie kokosowy smak i pachnie obłędnie. Mam już pomysł na kolejną wersję, którą zamierzam przygotować ze skórką pomarańczową.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
30 g świeżych drożdży
3 łyżki masła
1/3 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru
5 łyżek wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
1 łyżka maku
Przygotowanie:
W szklance przygotowuję rozczyn: mieszam drożdże, cukier i wodę. Pozostawiam na 5 minut w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły pracować.
W dużej misce mieszam wszystkie suche składnik: mąkę, wiórki, cynamon, gałkę muszkatołową, kakao i sól.
W rondelku rozpuszczam masło i dodaję do suchych składników. Wbijam jedno jajko i przelewam rozczyn.
Zagniatam ciasto i dzielę je na cztery kawałki. Formuję wałeczki starając się, aby na końcach były cieńsze niż w środkowej części. Zawijam ciasto przekładając kolejne nitki pomiędzy sobą. Końcówki chałki dobrze ze sobą łączę, aby nie rozpadły się podczas pieczenia.
Roztrzepuję drugie jajko i smaruję nim ciasto. Na koniec posypuję makiem.
Wkładam do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę na 200 stopni. Piekę 20 minut od momentu pełnego nagrzania piekarnika.
Etapy zawijania chałki
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/11/chalka-drozdzowa-z-nuta-kokosowa-bez-wyrastania