ßßß Cookit - przepis na Leczo warzywne na zimę

Leczo warzywne na zimę

nazwa

Wykonanie

Kiedy nie mam czasu na przygotowanie obiadu to zwykle… otwieram słoik zawierający leczo warzywne. Jest to niezwykle wygodny sposób rozwiązywania kwestii obiadu w bardziej pracowite dni. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji przygotowania lecza na zimę koniecznie zróbcie to dopóki trwa sezon na świeże i niedrogie warzywa. Tego typu danie ze słoika niejednokrotnie uratowało mi życie, gdy wracałam do domu zmęczona i bez chęci gotowania. Idealnie nadaje się na samodzielny posiłek, jak i na bazę mięsnego obiadu.
Składniki na ok 6 porcji:
4 papryki, najlepiej każda w innym kolorze
2 cukinie żółte
2 cukinie zielone
1/2 kg dojrzałych pomidorów (np. typu lima)
1 papryczka chili
1 biała cebula
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
1 łyżeczka słodkiej papryki
5 ziarenek pieprzu syczuańskiego
1/2 łyżeczki ziarenek kminu rzymskiego
sól
pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek siekam na małe kawałki i podsmażam na oliwie. Po ok 5 minutach dodaję pomidory pokrojone w ćwiartki i paprykę pokrojoną w paseczki. Doprawiam słodką i wędzoną papryką, kminem rzymskim, pieprzem syczuańskim, solą i pieprzem. Duszę na małym ogniu przez ok 15 minut do czasu aż pomidory puszczą sok. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i duszę przez kolejne 15 minut do czasu aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie. Papryczkę chili siekam na małe kawałki i wrzucam na dno połowy słoiczków do zaprawienia. Nie dodaję jej do każdego słoika ponieważ nie zawsze mam ochotę na pikantne jedzenie. Warto część słoików pozostawić w wersji łagodnej, aby później mieć wybór.
Sposób pasteryzacji przetworów:
Słoiczki należy dokładnie umyć, wyparzyć i wytrzeć.
Wypełniam je zawartością, zakręcam i wstawiam do garnka z zimną wodą, wyłożonego ściereczką kuchenną.
Przetwory gotuję na małym ogniu przez ok 40 minut.
Po wyciągnięciu odwracam słoiki dnem do góry do czasu aż całkowicie ostygną.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/10/leczo-warzywne-na-zime