Wykonanie
Składniki ciasta:1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1
cukier waniliowy6
jajek1 łyżka stołowa
kakao½ szklanki letniej
wodySposób przygotowania:Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy po jednym
żółtku z
cukrem i
cukrem waniliowym i ubijamy na puszysta masę , dodając
wodę.Po ubiciu dodajemy
mąkę i delikatnie mieszamy. Większą część ciasta wylewamy na prostokątną blaszkę i delikatnie rozprowadzamy po całości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 0 C na 5 – 6 min.Do pozostałego ciasta dodajemy
kakao. Po 6 minutach jasne ciasto wyjmujemy z piekarnika i układamy nań za pomocą łyżki stołowej ciemne ciasto we wzorek widoczny na zdjęciu.Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut, aż zbrązowieje.Po upieczeniu ciasto wykładamy na lnianą ściereczkę i zwijamy do wystygnięcia.Nadzienie rolady2
galaretki truskawkoweowoc granatukrem budyniowy:½ l
mleka2 budynie
śmietankowe lub
waniliowe4 łyżki cukru1 szklanka
cukru pudru1 kostka
masłaPrzygotowujemy krem: budynie gotujemy na
mleku i studzimy. Ucieramy
masło z
cukrem pudrem, stopniowo dodając ostudzony
budyń tak, aby krem nie zwarzył się.
Galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szklanki przegotowanej
wody i pozostawiamy do wystygnięcia.
Owoc granatu obieramy i rozdzielamy na pojedyncze ziarenka.Wykonanie rolady:Ciasto odwijamy , rozprowadzamy równomiernie krem budyniowy i ziarenka
granatu. Na krem wylewamy przestudzona
galaretkę, rozprowadzając je po kremie.Całość zwijamy przy pomocy papieru do pieczenia, owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce do stężenia.Smacznego!