Wykonanie
Racuchy Babci
Frani to pochodzący z Lubelszczyzny, bardzo stary, prosty i szybki w przygotowaniu przepis na klasyczne racuchy na
zsiadłym mleku i sodzie. Wszystkie wnuki (a było ich ponad niemało, w tym Kozak) zajadały się racuchami, spędzając wakacje w podlubelskim Sługocinie.Składniki:75 dag
mąki;2 całe
jajka;1 i 1/2 łyżeczki
sody (płaskie);4 łyżki
cukru;opakowanie
zsiadłego mleka (400 g);
cukier waniliowy;szczypta
soliolej rzepakowy do smażenia.Przygotowanie:
Sodę mieszamy ze
zsiadłym mlekiem, aby się ,,wyburzyła”.
Jajka rozmącamy z
cukrem, dodajemy
cukier waniliowy, wlewamy wszystko na lekko osoloną
mąkę i wyrabiamy ciasto.Z grubsza rozwałkowujemy placki, kładziemy na rozgrzany
olej, rozciągamy palcami na grubość ok. 0,5 cm. Nie muszą być równe,
daje to jeszcze lepszy efekt. Smażymy na rumiano z obu stron. Na patelnię nie wlewamy za dużo
oleju, jedynie tylko tyle, by się zrumieniły bez przypalenia, a będą mniej kaloryczneZ tej porcji wychodzi ok. 20 sztuk.Zazwyczaj podaję je na ciepło z
mlekiem do picia, ale smakują też dobrze z
dżemem, np. z
czarnej porzeczki lub
dyniowym . Można też posypać je
cukrem pudrem.Smacznego!