ßßß Cookit - przepis na CHLEB 60/40 NILSA

CHLEB 60/40 NILSA

nazwa

Wykonanie

Pyszny, sycący chlebek pszenno-żytni, dla osób, które nie muszą przestrzegać diety bezglutenowej. Przepis pochodzi z Moich Wypieków . Zawsze piekę z podwójnej porcji. Pomijam drożdże, ponieważ świetnie wychodzi bez ich dodatku.
Składniki (1 porcja):
270 g żytniego zakwasu
135 g żytniej mąki razowej
180 g mąki pszennej
200 g ciepłej wody
9 g soli
1 g suchych drożdży (1/4 łyżeczki) lub 2 g drożdży świeżych - pomijam
dwie garście pestek np. dyni lub słonecznika
Wszystkie składniki wymieszać w misce i pozostawić na 45 minut, następnie przemieszać ciasto i znów zostawić na 45 minut. Ciasto przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia (około 2 h; ciasto ma prawie podwoić swoją objętość). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 220 stopniach przez ok. 50-60 minut.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/02/chleb-6040-nilsa.html