ßßß Cookit - przepis na Σουβλάκι

Σουβλάκι

nazwa

Składniki

Wykonanie

Skala Potamia (Σκάλα Ποταμιά)
Idąc z centrum do morza, za snack barem Mamma’s i supermarketem ENIRA
Souvlaki (σουβλάκι) to wspaniałe, greckie szaszłyki (samo słowo oznacza szpikulec). W każdej tawernie oraz snack barze je tu dostaniemy, ale nigdzie nie będą tak niesamowicie dobre, jak w miejscu, które właśnie opisuję. Jest to jednak – mimo że w ścisłym centrum – lokalny snack bar „dla wtajemniczonych”. Właściciele żywią dość nieumiejętnie skrywaną niechęć do turystów. Myślę jednak, że przede wszystkim nie spotkamy tam turystów dlatego, że nie mają o tym miejscu pojęcia.
Menu jest tu ograniczone do niezbędnego minimum: kilka napojów i souvlaki – w chlebie pita albo na talerzu. Można je wziąć pojedynczo (jeden szaszłyczek) lub po kilka, z pomidorem, cebulą, ketchupem lub/i musztardą. Kolejnym małym, ale uciążliwym problemem, jest tu całkowity (powiedziałabym nawet, że pogłębiający się z roku na rok) brak znajomości angielskiego wśród osób sprzedających. Dlatego przed wizytą, do której zachęcam, należy wiedzieć, że po grecku:
nie – όχι [ohi]
tak – ναι [ne]
nie rozumiem – δεν καταλαβαίνω [den katalaweno]
cebula – κρεμμύδι [kremmýdi]
pomidor – ντομάτα [domáta]
jeden – ένα [ena]
dwa – δύο [dijo]
trzy – τρεις [treis]
„Przemysł turystyczny angażuje mieszkańców jedynie na 5, 6 miesięcy. Jest to jednak praca niesamowicie wyczerpująca, w większości 7 dni w tygodniu z przerwą na sjestę w ciągu dnia. Każde z zajęć sezonowych wymaga silnej psychiki, odporności na stres oraz temperatury (w lipcu i sierpniu raczej nieschodzące poniżej 40°C) i dużej pracowitości. W tej sytuacji pół roku wolnego potem, co jawi się przyjezdnym jako fanaberia – schlebianie wrodzonemu Grekom lenistwu, jest właściwie nieodzowne”.
manNip: „Praktyczno-sentymentalny przewodnik po Thassos”, Thassos 2012
gwarantuję, że będzie pysznie!
Źródło:http://jednopalnikowa.wordpress.com/przewodnik-po-restauracjach/thassos/σουβλάκι