Wykonanie
Pomidorowy sezon trwa, to idealna
pora, by zrobić zaprawy, które później można wykorzystać przy robieniu
sosów do
makaronów, zapiekanek, czy kremu
pomidorowego. :)
Składniki:dowolna ilość
pomidorówcebulaPrzygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki i wkładać do słoików. Do każdego słoika dodać szczyptę
soli.
Cebulę pokroić w piórka i do każdego słoika dodać kilka kawałków.
Oregano i
bazylię umyć, posiekać i również dodać do słoików (ok łyżeczka
ziół na słoik).
Pomidory w słoikach zalać zimną
wodą, słoiki zamknąć.Przygotować garnek: wyłożyć dno gazetą lub ręcznikiem kuchennym, wstawić słoiki i zalać garnek
wodą (do 3/4 wysokości słoików).Garnek przykryć przy pomocy pokrywki i gotować na małym ogniu (od zagotowania 15 minut).Po tym czasie słoiki wyjąć, wytrzeć i odstawić na półkę w spiżarni. :)