ßßß
Składniki:ok. 200 g niedużego krótkiego makaronu (u mnie małe kolanka)250-300 ml puree z dyni200 ml przecieru pomidorowegook. 100 g startego sera żółtegopół małej cebuli2-3 kromki dowolnego czerstwego pieczywapłatki chilli (ew. chilli w proszku)sól, pieprz, olejPrzygotowanie:Makaron ugotować zgodnie z instrukcją (może być al dente). Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, na głębokiej dużej patelni. Dodać puree z dyni i przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i płatkami chilli. Chwilkę pogotować. Do sosu dodać 1/3 sera i wymieszać aż ser się rozpuści i połączy z sosem. Pieczywo pozbawić twardej skorki i rozdrobnić za pomocą robota kuchennego lub blendera. Makaron z sosem przełożyć do żaroodpornego naczynia, z wierzchu równomiernie posypać resztą startego sera, a następnie okruchami. Całość skropić równomiernie olejem/oliwą. Zapiekać około 25-40 minut w temperaturze 200 stopni C. Skórka powinna się zarumienić. Podawać na ciepło. Na drugi dzień można ją podgrzać w piekarniku w nieco niższej temperaturze około 40 minut.

