ßßß
Składniki:4 tortille pszenne (bardzo polecam domowe)500 g mięsa mielonego (u mnie szynka wieprzowa)0,5 łyżeczki kminu rzymskiego0,5 nasion kolendry0,5 łyżeczki pieprzu0,5 łyżeczki płatków chilli lub szczypta pieprzy cayenne1,5 łyżeczki papryki słodkiejkilka kopiastych łyżek jogurtu greckiegotrzy ząbki czosnkukilka listków mięty2 łyżeczki sezamusólolejdodatki: ogórek świeży, liście sałaty, cebulaPrzygotowanie:Tortille przygotuj zgodnie z przepisem i trzymaj zawinięte w ściereczkę, aż do momentu w którym będziesz podawać burgery. Jeśli korzystasz z gotowych placków podpiecz je chwilkę na suchej patelni tuż przed podaniem.Na suchej patelni upraż ziarna kminu oraz kolendry, na koniec dodaj płatki chilli. Utrzyj wszystko dokładnie w moździerzu, dodaj pieprz (najlepiej świeżo zmielony), sól i paprykę. Dodaj tę mieszankę do mięsa, wciśnij jeden ząbek czosnku i wymieszaj wszystko dokładnie, odstaw na chwilę, żeby smaki się przegryzły.Przygotuj dodatki: Na patelni, na której prażone były przyprawy podpraż ziarna sezamu, a następnie odstaw do przestygnięcia. Umyj, osusz liście sałaty, pokrój z cienkie plastry ogórka oraz cebulę. Możesz rozłożyć wszystko na talerzu - każdy będzie dozować dodatki wedle uznania. Do jogurtu wciśnij dwa ząbki czosnku, dodaj sól do smaku i posiekaną miętę. Przełóż sos do naczynia w którym będziesz go serwować i posyp sezamem.Na patelni rozgrzej niewielka ilość oleju. Mięso podziel na cztery równe części i uformuj niezbyt grube burgery. Smaż na średnim ogniu po około 6-8 minut z każdej strony. Burgery można także przyrządzić na grillu.Tortillę złóż na pół, posmaruj sosem, na połówce ułóż dodatki i burgera, zamknij całość składając jeszcze raz na pół i zajadaj!


