Wykonanie
ENGLISH VERSION - scroll downZimowe smaki w wiosennych wdziankach!
Jabłko i
cynamon to wprawdzie miłość ponadczasowa, niezależna od pór roku, ale może nieco łaskawiej spoglądamy na nią jesienią i zimą. Lato to już przecież czas
truskawkowych,
arbuzowych i
jagodowych romansów.
Póki co -
jabłka! Zanim odejdą w tymczasową niełaskę ;) Ostatnimi czasy są w moim domu niemal codziennie. Do tego niemal zawsze mam w zapasie
jajka,
mąkę i
mleko. Muffiny po prostu same pchały się do piekarnika, musiałam tylko im pomóc i zrobić na nie ciasto.

Składniki (12 sztuk):1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej0,5 szklanki
cukru0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/3 łyżeczki
przyprawy korzennej2
jajka1 szklanka
mlekaokoło 60 ml
oleju2-3
jabłka, obrane i pokrojone w drobną kostkęPrzygotowanie:Suche składniki (obie
mąki,
sodę, proszek i
cukier,
cynamon i
przyprawę korzenną) wymieszać w jednej misce, mokre składniki (rozmącone
jajka,
mleko i
olej) w drugiej misce. Połączyć składniki suche z mokrymi, mieszając kilka
razy łyżką. Na koniec wrzucić pokrojone
jabłka zostawiając około 1/5 do dekoracji, wymieszać. Ciasto przelać do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. Wierzch każdej muffinki przybrać kilkoma kostkami
jabłek, a następnie posypać niewielką ilością
cukru i szczyptą
cynamonu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 25 minut. Lekko ostudzić na kratce. Bardzo smaczne są jeszcze ciepłe!


Już po opublikowaniu tego posta zauważyłam, że na portalu Durszlak jest jednodniowa akcja "Muffinki dla Mai", która ma na celu pomoc w zbieraniu 1% podatku dla chorej Marysi. Bez dłuższego zastanowienia zamieszczam banerek i link do strony Mai na facebooku:AKCJA 1% PODATKU DLA MARYSI PINDRALPÓŁTORAROCZNEJ DZIEWCZYNKI CHOREJ NA RDZENIOWY ZANIK
MIĘŚNI (SMA I)DANE KRS: 0000037904Cel szczegółowy 1%- 11740 Pindral
Mariastrona Mai na facebookuCINNAMON AND APPLE MUFFINSIngredients:1 cup
flour1 cup wholemeal
flour0 , 5 cup sugar0,5 teaspoon baking
soda1 teaspoon baking powder1 teaspoon cinnamon1/3 teaspoon gingerbread spice2 eggs1 cup milkabout 60 ml oil (rapeseed or sunflower)2 or 3 apples peeled and diced (into small dices)Preparation:Mix dry ingredients (both flours, baking
soda and baking powder, sugar, cinnamon and spice) in one bowl, wet ingredients (eggs, milk and oil) in another.
Than mix all them together with a spoon - just a few stirs. Add diced apples leaving about 1/5 for decoration. Put the mixture into the muffin tin covered with muffin cups. Decorate each muffin top with apple dices and a bit of sugar and pinch of cinnamon. Bake at 190C (375F) for about 25 minutes. Cool muffins on the
wire rack for few moments. Best served still warm!Thanks for stopping by! Please feel free to write your comment in English! I will be pleased :)