ßßß
Składniki (6 porcji, choć nie twierdzę, że aż dla 6 osób):2 duże (lub 3 mniejsze) jabłka granny Smith (użyłam innych, twardych jabłek)sok z 1 cytrynygotowe ciasto francuskie rozwałkowane (wymiary ok. 23x40 cm)2 łyżki cukru1 łyżka masłaPrzygotowanie:Jabłka przekroić na połówki, ewentualnie ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Do szerokiego naczynia wycisnąć sok z cytryny i dopełnić wodą. Zanurzyć w tak przygotowanym soku jabłka, co zapobiegnie ich brązowieniu. Ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną noża wykonać nacięcia (bez przecinania na wylot) w odległości 1 cm od brzegów ciasta. Dzięki temu podczas pieczenia dookoła jabłek powstanie ramka. Wyjąć jabłka z wody cytrynowej i osuszyć. Ćwiartki jabłek pokroić w bardzo cienkie plasterki. Ciasto oprószyć łyżką cukru, a następnie ciasno układać plastry jabłek tak aby na siebie zachodziły (mieszcząc się w ramce). Masło z pozostałą łyżką cukru podgrzewać w rondelku aż do lekkiego zarumienienia. Taką mieszanką masłem polać jabłka. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C przez około 15-20 minut, aż do zarumienienia ciasta. Kroić w kwadraty lub paski, wedle uznania.Przepis pochodzi z książki "Nigella ekspresowo".


przepis zgłaszam do akcji "Tarty Wytrawne I Na Słodko"
NIGELLA'S PUFF PASTRY APPLE TART - Tarte fines aux pommes.Ingredients (about 6 pieces):2 large (or 3 smaller) apples Granny Smith or other similar typejuice of 1 lemon1 sheet of puff pastry (about 23x40cm / 9x16 inch)2 tablespoons sugar1 tablespoon butterPreparation:Cut apples into halves or quarters and core them. Pour lemon juice to the large container, add water and put apples into the mixture. This will prevent them from turning brown. Put the puff pastry sheet on the baking tray covered with baking paper. With the blunt side of knife draw a rectangle (don't cut through the pastry) about 1 cm (0,5 inch) far from the pastry edge - inside the pastry borders. That will create a nice border during baking. Take apples out of the lemon water and dry them. Cut apples into very slim slices. Sprinkle the pastry sheet with 1 tablespoon of sugar. Cover the pastry with apple slices, let them overlap. Remember to leave 1 cm border around the apples. In a small saucepan melt butter with 1 tablespoon of sugar, heat them a while until they turn golden. Cover apples with this mixture. Bake the tart in oven preheated to 220 C (430 F) for about 15-20 minutes. Slice into squares or stripes.Thanks for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)