Wykonanie
Apple tart - scroll down for EnglishTarte
fine aux pommes, czyli bajecznie prosty, ale całkiem elegancki express od Nigelli. Cienka
tarta z cienkimi plasterkami
jabłek. A jednak - przepełniona smakiem! Ten wypiek nie przyjmuje żadnych wymówek, poddałam się mu i ja. Mimo goniących mnie terminów, a właściwie jednego. Cały rytm dobowy mi się poprzewracał, projektuję w nocy, śpię w dzień, a czasem wcale. Jeśli chodzi o jedzenie to często sięgam po poczciwe grillowane kanapki albo frittatę, no ale w końcu przyszedł czas chwilowego wytchnienia. Miałam
ciasto francuskie i resztę składników, po prostu nie mogłam się powstrzymać. Upiekłam. Zjadłam. Polecam, bardzo.
Składniki (6 porcji, choć nie twierdzę, że aż dla 6 osób):2 duże (lub 3 mniejsze)
jabłka granny Smith (użyłam innych, twardych
jabłek)sok z 1
cytrynygotowe
ciasto francuskie rozwałkowane (wymiary ok. 23x40 cm)2 łyżki
cukru1 łyżka
masłaPrzygotowanie:
Jabłka przekroić na połówki, ewentualnie ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Do szerokiego naczynia wycisnąć
sok z cytryny i dopełnić
wodą. Zanurzyć w tak przygotowanym soku
jabłka, co zapobiegnie ich brązowieniu. Ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną noża wykonać nacięcia (bez przecinania na wylot) w odległości 1 cm od brzegów ciasta. Dzięki temu podczas pieczenia dookoła
jabłek powstanie
ramka. Wyjąć
jabłka z
wody cytrynowej i osuszyć. Ćwiartki
jabłek pokroić w bardzo cienkie plasterki. Ciasto oprószyć łyżką
cukru, a następnie ciasno układać plastry
jabłek tak aby na siebie zachodziły (mieszcząc się w
ramce).
Masło z pozostałą łyżką
cukru podgrzewać w rondelku aż do lekkiego zarumienienia. Taką mieszanką
masłem polać
jabłka. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C przez około 15-20 minut, aż do zarumienienia ciasta. Kroić w kwadraty lub paski, wedle uznania.Przepis pochodzi z książki "Nigella ekspresowo".
przepis zgłaszam do akcji "Tarty Wytrawne I Na Słodko"
NIGELLA'S PUFF PASTRY APPLE TART - Tarte fines aux pommes.Ingredients (about 6 pieces):2 large (or 3 smaller) apples Granny Smith or other similar typejuice of 1 lemon1 sheet of puff pastry (about 23x40cm / 9x16 inch)2 tablespoons sugar1 tablespoon butterPreparation:Cut apples into halves or quarters and
core them.
Pour lemon juice to the large container, add water and put apples into the mixture. This will prevent them from turning brown. Put the puff pastry sheet on the baking
tray covered with baking paper. With the blunt
side of knife draw a rectangle (don't cut through the pastry) about 1 cm (0,5 inch) far from the pastry edge - inside the pastry borders. That will create a nice border during baking. Take apples out of the lemon water and dry them. Cut apples into
very slim slices. Sprinkle the pastry sheet with 1 tablespoon of sugar. Cover the pastry with apple slices, let them overlap. Remember to leave 1 cm border around the apples. In a small saucepan melt butter with 1 tablespoon of sugar, heat them a while until they turn golden. Cover apples with this mixture. Bake the tart in oven preheated to 220 C (430 F) for about 15-20 minutes. Slice into squares or stripes.Thanks for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)