ßßß Cookit - przepis na Domowy paprykarz szczeciński

Domowy paprykarz szczeciński

nazwa

Wykonanie

Paprykarz szczeciński to kultowa rybna puszka, której historia sięga lat 60. XX wieku. Wszystko zaczęło się w Szczecinie, a pierwowzorem było afrykańskie danie czop-czop. Paprykarz szczeciński w wersji domowej to smaczny dodatek do pieczywa przygotowany na bazie wędzonej makreli i dodatków.
Składniki:
1 wędzona makrela
1 torebka białego ryżu (100 g)
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 mała lub średnia cebula
opcjonalnie: łyżka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj ryż na sypko w lekko osolonej wodzie - zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przestudź. Makrelę podziel na pół wzdłuż kręgosłupa i dokładnie oddziel mięso od ości. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki - ryż, rozdrobniona makrelę, koncentrat pomidorowy i cebulę. Dla poprawienia konsystencji możesz dodać łyżkę oleju. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj jako dodatek do pieczywa.
Źródło:http://www.smakocie.com/2014/01/domowy-paprykarz-szczecinski.html