ßßß
Cookit - przepis na Domowy paprykarz szczeciński
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Domowy paprykarz szczeciński
Składniki
Makrela wędzona
Ryż biały
Koncentrat pomidorowy
Cebula
Olej
Sól
Pieprz
Wykonanie
Paprykarz szczeciński
to kultowa rybna puszka, której historia sięga lat 60. XX wieku. Wszystko zaczęło się w Szczecinie, a pierwowzorem było afrykańskie danie czop-czop.
Paprykarz szczeciński
w wersji domowej to smaczny dodatek do
pieczywa
przygotowany na bazie
wędzonej makreli
i dodatków.
Składniki:1
wędzona makrela
1 torebka
białego ryżu
(100 g)mały słoiczek
koncentratu pomidorowego
1 mała lub średnia
cebula
opcjonalnie: łyżka
oleju
sól
,
pieprz
Przygotowanie:Ugotuj
ryż
na sypko w lekko osolonej wodzie - zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przestudź.
Makrelę
podziel na pół wzdłuż kręgosłupa i dokładnie oddziel
mięso
od ości.
Cebulę
posiekaj w drobną kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki -
ryż
, rozdrobniona
makrelę
,
koncentrat pomidorowy
i
cebulę
. Dla poprawienia konsystencji możesz dodać łyżkę
oleju
. Dopraw do smaku
solą
i
pieprzem
. Podawaj jako dodatek do
pieczywa
.
Źródło:
http://www.smakocie.com/2014/01/domowy-paprykarz-szczecinski.html
Przepisy powiązane
Domowy paprykarz
Domowy paprykarz
Domowy paprykarz
Domowy paprykarz
Domowy paprykarz
Składniki powiązane (0)