Wykonanie
Cheesecake cups with chcocolate - scroll down for EnglishNajprzyjemniejsza część? Wgryzam się. Chrup!
Czekolada pęka. A pod nią napotykam pyszną sernikową miękkość! I tak dwanaście
razy... Już myślę o upieczeniu kolejnej porcji! A najtrudniejsza część? "Po co mi papilotki, chcę
mieć gładkie brzegi." Trochę się namęczyłam, żeby wydobyć serniczki z zagłębień foremki. Nie obyło się bez uszkodzeń, ale przecież nawet pokruszoną babeczką nie pogardzę! Serniczki wyszły po prostu przepyszne. Dodatkowo można się trochę wyżyć przy dekoracji -
migdały,
orzechy, wzorki z
czekolady... albo postawić na prostotę! :)
Składniki (na 12 babeczek):650-700 g
twarogowego półtłustego (zmiksowałam swój blenderem) lub gotowego
twarogu sernikowego60 g
masła roztopionegookoło 1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub
cukru waniliowego2
jajka70 g
ciasteczek (u mnie digestive) -
ciasteczkowy spód można pominąćtabliczka
czekoladyPrzygotowanie:
Ciasteczka pokruszyć drobno, wymieszać z dwiema łyżkami roztopionego
masła. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (ewentualnie zrezygnować z papilotek i wysmarować
masłem, ale może być kłopot przy wyjmowaniu babeczek po upieczeniu). Dna zagłębień wyłożyć
ciasteczkami, ugnieść je lekko.
Twaróg wymieszać z
cukrem pudrem - do smaku, w razie potrzeby dodać nieco więcej
cukru. Dodać
wanilię,
jajka, resztę roztopionego
masła i wymieszać wszystko dokładnie. Masę przełożyć do formy na muffiny - do papilotek wyłożonych
spodem ciasteczkowym. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 40 minut - masa twarogowa powinna być ścięta z wierzchu. Babeczki wystudzić. Jeśli nie były użyte papilotki, babeczki należy wyjąć z formy (delikatnie podważając od
spodu)
póki są jeszcze ciepłe/letnie. Zupełnie zimne babeczki można udekorować
czekoladą roztopioną w kąpieli
wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Gotowe serniczki schłodzić w lodówce. Smacznego!
MINI CHEESECAKES WITH CHOCOLATEIngredients (12 cheesecake cups):650 -700 g cottage cheese (blended) or cream cheese60 g butter, melted1/2 caster sugar (or a bit
more)1 teaspoon vanilla extract2 eggs70 g cookies (digestive)about 80-100g chocolatePreparation:Crush cookies well, mix with 2 tablespoons of melted butter. Put paper forms into muffin baking tin (you can skip paper forms and only grease muffin form but it may be hard to release cheesecakes after baking), on the bottom of each form put some crushed cookies and push to the bottom. Mix blended cottage cheese with sugar (to the taste, add
more if you like), vanilla, rest of melted butter and eggs. Put the mixture into the cookie-based muffin paper forms. Bake in oven preheated to 170 C (340 F) for about 40 minutes. Cool cheesecakes. If you're not using paper forms you should release them when they are still warm/ lightly cooled. Decorate completely cooled cheesecakes with melted chocolate and almonds or some nuts if you like. Cool them in refrigerator.Thanks for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)