ßßß Cookit - przepis na Babeczki - mini serniczki z czekoladą

Babeczki - mini serniczki z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Cheesecake cups with chcocolate - scroll down for English
Najprzyjemniejsza część? Wgryzam się. Chrup! Czekolada pęka. A pod nią napotykam pyszną sernikową miękkość! I tak dwanaście razy... Już myślę o upieczeniu kolejnej porcji! A najtrudniejsza część? "Po co mi papilotki, chcę mieć gładkie brzegi." Trochę się namęczyłam, żeby wydobyć serniczki z zagłębień foremki. Nie obyło się bez uszkodzeń, ale przecież nawet pokruszoną babeczką nie pogardzę! Serniczki wyszły po prostu przepyszne. Dodatkowo można się trochę wyżyć przy dekoracji - migdały, orzechy, wzorki z czekolady... albo postawić na prostotę! :)
Składniki (na 12 babeczek):
650-700 g twarogowego półtłustego (zmiksowałam swój blenderem) lub gotowego twarogu sernikowego
60 g masła roztopionego
około 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
2 jajka
70 g ciasteczek (u mnie digestive) - ciasteczkowy spód można pominąć
tabliczka czekolady
Przygotowanie:
Ciasteczka pokruszyć drobno, wymieszać z dwiema łyżkami roztopionego masła. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (ewentualnie zrezygnować z papilotek i wysmarować masłem, ale może być kłopot przy wyjmowaniu babeczek po upieczeniu). Dna zagłębień wyłożyć ciasteczkami, ugnieść je lekko. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem - do smaku, w razie potrzeby dodać nieco więcej cukru. Dodać wanilię, jajka, resztę roztopionego masła i wymieszać wszystko dokładnie. Masę przełożyć do formy na muffiny - do papilotek wyłożonych spodem ciasteczkowym. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez ok. 40 minut - masa twarogowa powinna być ścięta z wierzchu. Babeczki wystudzić. Jeśli nie były użyte papilotki, babeczki należy wyjąć z formy (delikatnie podważając od spodu) póki są jeszcze ciepłe/letnie. Zupełnie zimne babeczki można udekorować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Gotowe serniczki schłodzić w lodówce. Smacznego!
MINI CHEESECAKES WITH CHOCOLATE
Ingredients (12 cheesecake cups):
650 -700 g cottage cheese (blended) or cream cheese
60 g butter, melted
1/2 caster sugar (or a bit more)
1 teaspoon vanilla extract
2 eggs
70 g cookies (digestive)
about 80-100g chocolate
Preparation:
Crush cookies well, mix with 2 tablespoons of melted butter. Put paper forms into muffin baking tin (you can skip paper forms and only grease muffin form but it may be hard to release cheesecakes after baking), on the bottom of each form put some crushed cookies and push to the bottom. Mix blended cottage cheese with sugar (to the taste, add more if you like), vanilla, rest of melted butter and eggs. Put the mixture into the cookie-based muffin paper forms. Bake in oven preheated to 170 C (340 F) for about 40 minutes. Cool cheesecakes. If you're not using paper forms you should release them when they are still warm/ lightly cooled. Decorate completely cooled cheesecakes with melted chocolate and almonds or some nuts if you like. Cool them in refrigerator.
Thanks for stopping by! Please, feel free to leave your comment in English! I will be pleased :)
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/03/babeczki-mini-serniczki-z-czekolada.html