Wykonanie
Rhubarb and strawberry oatmeal crumble - scroll down for EnglishCiasto bez ciasta czyli crumble. Rumiane okruszki otulające miękkość
owoców. Najlepsze zaraz po upieczeniu, z
lodami waniliowymi. To dopiero mnogość faktur i smaków! Kwaśne i słodkie, miękkie, chrupkie i płynne, wszystko w smakowitej równowadze. Przyznam, że miałam ambicje, aby pierwszy
rabarbarowy wypiek w sezonie był jakimś wymyślnym
ciastem, ale wspominając
jabłkowe crumble stwierdziłam, że zdecydowanie zadowoli mnie kruszonka. Bo to takie proste i takie przyjemne. Czasem właśnie o to chodzi.
Składniki:60-70 dag
rabarbarukilka łyżek soku z
pomarańczy1 łyżka skórki startej z
pomarańczykilka łyżek
cukru brązowegododatkowo: 20-30 dag
truskawek (użyłam mrożonych) na kruszonkę:150 g
mąki pszennej130 g
masła100 g
cukru brązowego50 g
płatków owsianychszczypta
soliPrzygotowanie:
Rabarbar oczyść dokładnie, pokrój na niewielkie kawałki (ok 1-1,5 cm grubości) i umieść w misce. Dodaj
cukier, skórkę i sok z
pomarańczy, jeśli używasz
truskawek dodaj je i odstaw całość na chwilę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Teraz przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp
mąkę, dodaj
sól i pokrojone w kostkę
masło. Wyrabiaj palcami, aż uformują się różnej wielkości, ale raczej niewielkie okruszki. Następnie dodaj
cukier i
płatki owsiane. Wymieszaj wszystko dokładnie i dalej, za pomocą dłoni i palców, ugniatając i rozkruszając składniki uformuj kruszonkę.
Rabarbar przełóż do naczynia żaroodpornego, a następnie całość pokryj równo warstwą kruszonki. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz około 40 minut, aż do lekkiego zbrązowienia kruszonki. Podawaj na ciepło z
lodami lub
śmietaną.
Rhubarb and strawberry oatmeal crumbleIngredients:about 600-700 g of rhubarba few tablespoons orange juice1 tablespoon orange zesta few tablespoons brown sugaroptinal: 200-300 g strawberriescrumble:150 g all-purpose
flour130 g unsalted butter100 g brown sugar50 g oatmealpinch of saltPreparation:Slice washed rhubarb into half inch chunks and put in a bowl. Add sugar, orange zest and orange juice. Add strawberries (if using) and set the bowl aside. Heat oven to 180C (350F). Now it's
time to
make crumble. Put
flour, salt and diced butter into a bowl. Mix well with your fingers to get small crumbs texture. Add sugar and oatmeal and mix everything together. With your hands form bigger clods and then crush them to get smaller an bigger crumbs. Put rhubarb filling into a baking dish and sprinkle evenly with crumbs. Bake for about 40 minutes until crumble is golden brown.
Serve hot with ice cream. Bon appetit!If you like crumble you may also want to try apple crumble ! :)