ßßß

Składniki (na blachę 18 cm):Spód biszkoptowy:2 jajka2 łyżki mąkiłyżka cukrułyżeczka proszku do pieczeniaJajka ubijamy na pulchną masę, dalej ubijając dodajemy cukru. Następnie mieszając łyżką drewnianą dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni.Masa:250 g mascarpone (należy wyciągnąć z lodówki godzinę wcześniej)2 duże jajka50 g cukru pudru (kto się boi kalorii, spokojnie może zmniejszyć ilość cukru)kilkanaście herbatnikówfiliżanka kawy (mocnej, zimnej)szczypta solikieliszek mocnego alkoholu (opcjonalnie)kilka truskawek (duże kroimy na mniejsze kawałki)Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i szczyptą soli, aż zrobi się jasna masa. Dolewamy kropelka po kropelce alkohol. Dodajemy ser mascarpone i mieszamy drewnianą łyżką.Ubijamy białka i dodajemy do masy z sera mascarpone (nigdy odwrotnie).Słodzimy kawę łyżką cukru. Pamiętajmy, że musi ona być zimna. Najpierw polewamy upieczony biszkopt, tak by porządnie nasiąknął kawą. Na biszkopt wykładamy połowę kremu. Przelewamy kawę do głębokiego talerza i namaczamy herbatniki, układamy je na masie serowej. Na herbatniki wykładamy połowę pozostałej masy i układamy na niej truskawki, na to masa serowa, a na koniec namoczone herbatniki.Odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.