Wykonanie
Pomysł na ten torcik zrodził się bardzo szybko po tym jak przypomniałam sobie, że mam małe opakowanie
serka mascarpone. Torcik lekko różni się od tradycyjnego tiramisu (przepis znajdziecie tutaj), w którym są specjalne
biszkopty savoiardi. Na spód upiekłam
biszkopt, a resztę warstw przełożyłam kruchymi
ciastkami. Dodałam także
owoce, jeszcze był wtedy czas na
truskawki, ale spokojnie możecie użyć innych dostępnych
owoców, lub zrobić bez.
Składniki (na blachę 18 cm):Spód
biszkoptowy:2
jajka2 łyżki
mąkiłyżka
cukrułyżeczka
proszku do pieczeniaJajka ubijamy na pulchną masę, dalej ubijając dodajemy
cukru. Następnie mieszając łyżką drewnianą dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni.Masa:250 g
mascarpone (należy wyciągnąć z lodówki godzinę wcześniej)2 duże
jajka50 g
cukru pudru (kto się boi kalorii, spokojnie może zmniejszyć ilość
cukru)kilkanaście
herbatnikówfiliżanka
kawy (mocnej, zimnej)szczypta
solikieliszek mocnego
alkoholu (opcjonalnie)kilka
truskawek (duże kroimy na mniejsze kawałki)Ucieramy
żółtka z
cukrem pudrem i szczyptą
soli, aż
zrobi się jasna masa. Dolewamy kropelka po kropelce
alkohol. Dodajemy
ser mascarpone i mieszamy drewnianą łyżką.Ubijamy
białka i dodajemy do masy z
sera mascarpone (nigdy odwrotnie).Słodzimy
kawę łyżką
cukru. Pamiętajmy, że musi ona być zimna. Najpierw polewamy upieczony
biszkopt, tak by porządnie nasiąknął
kawą. Na
biszkopt wykładamy połowę kremu. Przelewamy
kawę do głębokiego talerza i namaczamy
herbatniki, układamy je na
masie serowej. Na
herbatniki wykładamy połowę pozostałej masy i układamy na niej
truskawki, na to masa serowa, a na koniec namoczone
herbatniki.Odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.