Wykonanie
Wszyscy mówią o świętach, ale przecież wielkimi krokami zbliża się SYLWESTER. Na tej imprezie nie może zabraknąć słonych przekąsek jak
krakersy, paluszki, sałatki no i czipsy. A skoro mają być czipsy, to lepiej żeby były domowe i z pieca niż z paczki ze sklepu.Proponuję zatem dwa przepisy, jeden na szybko, długi z gotowaniem.
Składniki:3 duże czerwone
ziemniaki,1 łyżka
oliwy z oliwek,Marynaka 1:wędzona
papryka w proszku,
sól i
pieprz.Marynata 2:domowa
przyprawa curry,
sól i
pieprz.Przygotowanie:Piekarnik ustawiamy na 220 stopni w opcji góra-dół bądź 200 stopni z termoobiegiem.Przygotowujemy blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Oliwę łączymy z
przyprawami i dokładnie mieszamy.Sposób 1
Ziemniaki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plastry, ważne, żeby miały one jednakową grubość, inaczej
potem przy pieczeniu część nam się będzie przypalała podczas gdy reszta będzie potrzebowała jeszcze czasu.Wrzucamy do gotującej się osolonej
wody i gotujemy przez 2 minuty.Bardzo dokładnie odcedzamy, w razie potrzeby wycieramy
ziemniaki ręcznikiem papierowym (nie zostawiać na ręczniku, bo papier będzie się przyklejał do
ziemniaka)Na blasze układamy plastry. Ważne jest, żeby plastry się nie nakładały, bo pieczenie nie będzie efektywne.Każdy plaster pokrywamy cienką warstwą
oliwy z
przyprawami.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 12-20 minut. Tu uczulam, że czipsy trzeba obserwować, bo wszystko zależy od tego jakiej grubości czipsy uda nam się ukroić.Oto czipsy wykonane sposobem 1
Sposób 2
Ziemniaki dokładnie myjemy, ale ich nie obieramy.Kroimy na bardzo cienkie plasterki i tak jak w pierwszym sposobie układamy na blaszce i smarujemy cienko
oliwą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 12 -20 minut.Na zdjęciu poniżej czipsy wykonane sposobem 2.
Czym się różnią czipsy uzyskane pierwszym sposobem od tych ze sposobu drugiego? Czas ich przyrządzenia jest dłuższy, bo
ziemniaki trzeba obrać i podgotować, ale osobiście wolę smak tych ze sposobu pierwszego, choć to tylko kwestia gustu.