Wykonanie
Pizza bianca to świetna alternatywa dla pizzy z klasycznym
sosem pomidorowym. Jest zupełnie inna, nieco delikatniejsza od swojej pomidorowej siostry. Dzisiejszy przepis jest w zasadzie zupełnie odjechany i pokazuje, że nawet zwykłą pizze można zamienić w niezwykłą dodając kilka niepozornych składników. Przepis na idealne ciasto na pizzę znajdziecie pod tym
linkiem .


Składniki:ciasto na pizzę wg tego przepisu,ok. 100 g gorgonzoli,ok. 50 g startej
mozzarelli,garść
orzechów włoskich10 dużych plastrów
cukinii,1 mała
młoda cebula,3 łyżeczki płynnego
miodu np. akacjowego,2 gałązki
rozmarynu.

Przygotowanie:Ciasto na pizzę przygotowujemy jak w tym przepisie. Po wyrośnięciu układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej
olejem.Na wierzchu układamy plastry
cukinii i pokrojoną w krążki
cebulę. Następnie układamy kawałki gorgonzoli i
mozzarellę.Na wierzchu wysypujemy
orzechy włoskie, posiekany
rozmaryn i ostrożnie polewamy
miodem całą powierzchnię pizzy. Całość można jeszcze posolić do smaku.Pizzę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni w funkcji termoobiegu i piec około 15-20 minut (w zależności od grubości ciasta). Pizza powinna być przyrumieniona na brzegach.Smacznego!