ßßß Cookit - przepis na Pizza bianca z gorgonzloą i miodem

Pizza bianca z gorgonzloą i miodem

nazwa

Wykonanie

Pizza bianca to świetna alternatywa dla pizzy z klasycznym sosem pomidorowym. Jest zupełnie inna, nieco delikatniejsza od swojej pomidorowej siostry. Dzisiejszy przepis jest w zasadzie zupełnie odjechany i pokazuje, że nawet zwykłą pizze można zamienić w niezwykłą dodając kilka niepozornych składników. Przepis na idealne ciasto na pizzę znajdziecie pod tym linkiem .
Składniki:
ciasto na pizzę wg tego przepisu,
ok. 100 g gorgonzoli,
ok. 50 g startej mozzarelli,
garść orzechów włoskich
10 dużych plastrów cukinii,
1 mała młoda cebula,
3 łyżeczki płynnego miodu np. akacjowego,
2 gałązki rozmarynu.
Przygotowanie:
Ciasto na pizzę przygotowujemy jak w tym przepisie. Po wyrośnięciu układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej olejem.
Na wierzchu układamy plastry cukinii i pokrojoną w krążki cebulę. Następnie układamy kawałki gorgonzoli i mozzarellę.
Na wierzchu wysypujemy orzechy włoskie, posiekany rozmaryn i ostrożnie polewamy miodem całą powierzchnię pizzy. Całość można jeszcze posolić do smaku.
Pizzę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni w funkcji termoobiegu i piec około 15-20 minut (w zależności od grubości ciasta). Pizza powinna być przyrumieniona na brzegach.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2015/07/pizza-bianca-z-gorgonzloa-i-miodem.html