ßßß

Składniki:300g bobu,1 mała cukinia,3 garści młodego szpinaku (baby),1 marchewka,1/2 cebuli,1 ząbek czosnku,3 duże łyżki mleka kokosowego (gęstego),kawałek laski cynamonu,1 łyżeczka czerwonej pasty curry,1 łyżeczka kurkumy mielonej,1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu,1/2 łyżeczki imbiru mielonego,1/2 ziaren kolendry utłuczonych w moździerzu,1/2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru trzcinowego1 łyżka oleju.
Przygotowanie:Cebulę drobno pokroić w kostkę, cukinię w słupki, marchew w dowolne kształty. W woku lub innej głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć kilka minut mieszając, żeby się nie przypaliła.Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jeśli przeszkadzają Wam osłonki, można bób obrać po ugotowaniu, ale nie jest to konieczne.Gdy cebula się zeszkli wrzucić cukinię i marchewkę i smażyć kilka minut. Gdy zmiękną dolać pół szklanki wody, wrzucić laskę cynamonu i dusić 2-3 minuty.Szpinak umyć pod bieżącą wodą i wrzucić do warzyw. Gdy zmięknie dodać mleko kokosowe i wszystkie przyprawy oraz syrop z agawy lub cukier.Całość dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jeśli jest taka konieczność - odparować nadmiar wody.Podawać z ryżem.Smacznego!