Wykonanie
Już jest! Sezon na
bób! Ja najbardziej lubię ten wczesny,
młody, mimo iż ma twardszą skórkę i dłużej się gotuje, to przynajmniej nie wydziela zbyt mocnego "zapachu". Ale
bób to przede wszystkim
białko, czyli podstawowy składnik każdej diety, bardzo ważny zamiennik
białka zwierzęcego dla wszystkich wegetarian i wegan. Do tego zawiera dużo błonnika i mimo swojej kaloryczności (110 kcal w 100 g) jest świetnym składnikiem diet odchudzających. Zatem korzystajcie
póki jest i szykujcie pyszne sałatki i potrawki z jego udziałem. Do dzieła!


Składniki:300g
bobu,1 mała
cukinia,3 garści młodego
szpinaku (baby),1
marchewka,1/2
cebuli,1 ząbek
czosnku,3 duże łyżki
mleka kokosowego (gęstego),kawałek laski
cynamonu,1 łyżeczka czerwonej pasty
curry,1 łyżeczka
kurkumy mielonej,1/2 łyżeczki grubo mielonego
pieprzu,1/2 łyżeczki
imbiru mielonego,1/2 ziaren
kolendry utłuczonych w moździerzu,1/2 łyżeczki
syropu z agawy lub
cukru trzcinowego1 łyżka
oleju.

Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić w kostkę,
cukinię w słupki,
marchew w dowolne kształty. W woku lub innej głębokiej patelni rozgrzać
olej. Wrzucić
cebulę i smażyć kilka minut mieszając, żeby się nie przypaliła.
Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jeśli przeszkadzają Wam osłonki, można
bób obrać po ugotowaniu, ale nie jest to konieczne.Gdy
cebula się zeszkli wrzucić
cukinię i
marchewkę i smażyć kilka minut. Gdy zmiękną dolać pół szklanki
wody, wrzucić laskę
cynamonu i dusić 2-3 minuty.
Szpinak umyć pod bieżącą
wodą i wrzucić do warzyw. Gdy zmięknie dodać
mleko kokosowe i wszystkie
przyprawy oraz
syrop z agawy lub
cukier.Całość dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jeśli jest taka konieczność - odparować nadmiar
wody.Podawać z
ryżem.Smacznego!