ßßß Cookit - przepis na Curry z bobem

Curry z bobem

nazwa

Wykonanie

Już jest! Sezon na bób! Ja najbardziej lubię ten wczesny, młody, mimo iż ma twardszą skórkę i dłużej się gotuje, to przynajmniej nie wydziela zbyt mocnego "zapachu". Ale bób to przede wszystkim białko, czyli podstawowy składnik każdej diety, bardzo ważny zamiennik białka zwierzęcego dla wszystkich wegetarian i wegan. Do tego zawiera dużo błonnika i mimo swojej kaloryczności (110 kcal w 100 g) jest świetnym składnikiem diet odchudzających. Zatem korzystajcie póki jest i szykujcie pyszne sałatki i potrawki z jego udziałem. Do dzieła!
Składniki:
300g bobu,
1 mała cukinia,
3 garści młodego szpinaku (baby),
1 marchewka,
1/2 cebuli,
1 ząbek czosnku,
3 duże łyżki mleka kokosowego (gęstego),
kawałek laski cynamonu,
1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
1 łyżeczka kurkumy mielonej,
1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu,
1/2 łyżeczki imbiru mielonego,
1/2 ziaren kolendry utłuczonych w moździerzu,
1/2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru trzcinowego
1 łyżka oleju.
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić w kostkę, cukinię w słupki, marchew w dowolne kształty. W woku lub innej głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć kilka minut mieszając, żeby się nie przypaliła.
Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jeśli przeszkadzają Wam osłonki, można bób obrać po ugotowaniu, ale nie jest to konieczne.
Gdy cebula się zeszkli wrzucić cukinię i marchewkę i smażyć kilka minut. Gdy zmiękną dolać pół szklanki wody, wrzucić laskę cynamonu i dusić 2-3 minuty.
Szpinak umyć pod bieżącą wodą i wrzucić do warzyw. Gdy zmięknie dodać mleko kokosowe i wszystkie przyprawy oraz syrop z agawy lub cukier.
Całość dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jeśli jest taka konieczność - odparować nadmiar wody.
Podawać z ryżem.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2015/06/curry-z-bobem.html