Wykonanie
Po dłuższej przerwie powracam na chwilę z nowym przepisem. Przepis będzie na słodko. Tym razem padło na tartę z pysznymi sezonowymi
jeżynami i egzotycznym, przesłodkim i bardzo dojrzałym
mango. To wszystko na kruchym spodzie zatopione w
serku mascarpone. Świetny deser, bez dodawania
cukru!
Słodycz owoców i delikatność
mascarpone wystarczą do tego pysznego, letniego ciasta.
Składniki:kruche ciasto na tartę250 g
mąki,100 g
masła,2
jajka,2 łyżeczki
cukru pudru trzcinowego,szczypta
solinadzienie2 dojrzałe
mango średniej wielkości,150 g
jeżyn,sok z 1
limonki,250 g
mascarpone,1 łyżeczka agaru.
Przygotowanie:
Jajka wymieszać z
cukrem pudrem. Na blacie przygotować kopiec z
mąki ze szczyptą
soli. Dodać pokrojone w kostkę
masło i ręcznie je rozdrobnić z
mąką. ponownie usypać kopiec i zrobić w nim dziurę, w którą należy wlać wymieszane
jaja z
cukrem. Całość zagniatać do momentu powstania jednolitej masy. Z ciasta utworzyć kulę, przełożyć je na talerz, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.Po godzinie rozgrzać piekarnik do 190 stopni w trybie termoobiegu. Ciasto ponownie rozłożyć na blacie i rozwałkować. Formę do tarty wysmarować
masłem i oprószyć
mąką lub
bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i dopasować do niej. Następnie przy użyciu widelca zrobić dziurki, żeby cisto nie rosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć je z piekarnika i ostudzić.Ostudzone ciasto wyjąć z formy i przełożyć na talerz lub paterę.
Mango obrać ze skórki i zblendować na gładką masę. Dodać
mascarpone i
sok z limonki i blendować jeszcze przez krótką chwilę.Agar rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej
wody i dodać do masy z
mango, dokładnie wymieszać.Nadzienie przełożyć na wystygniętą tartę i ułożyć na wierzchu
jeżyny. Całość przykryć np. miską, żeby nie przeszło innymi zapachami i wstawić do lodówki na co najmniej 2,5 godziny. Podawać na zimno.
Smacznego!