ßßß Cookit - przepis na Tarta z jeżynami i mango

Tarta z jeżynami i mango

nazwa

Wykonanie

Po dłuższej przerwie powracam na chwilę z nowym przepisem. Przepis będzie na słodko. Tym razem padło na tartę z pysznymi sezonowymi jeżynami i egzotycznym, przesłodkim i bardzo dojrzałym mango. To wszystko na kruchym spodzie zatopione w serku mascarpone. Świetny deser, bez dodawania cukru! Słodycz owoców i delikatność mascarpone wystarczą do tego pysznego, letniego ciasta.
Składniki:
kruche ciasto na tartę
250 g mąki,
100 g masła,
2 jajka,
2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego,
szczypta soli
nadzienie
2 dojrzałe mango średniej wielkości,
150 g jeżyn,
sok z 1 limonki,
250 g mascarpone,
1 łyżeczka agaru.
Przygotowanie:
Jajka wymieszać z cukrem pudrem. Na blacie przygotować kopiec z mąki ze szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę masło i ręcznie je rozdrobnić z mąką. ponownie usypać kopiec i zrobić w nim dziurę, w którą należy wlać wymieszane jaja z cukrem. Całość zagniatać do momentu powstania jednolitej masy. Z ciasta utworzyć kulę, przełożyć je na talerz, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Po godzinie rozgrzać piekarnik do 190 stopni w trybie termoobiegu. Ciasto ponownie rozłożyć na blacie i rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i dopasować do niej. Następnie przy użyciu widelca zrobić dziurki, żeby cisto nie rosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Gdy ciasto się upiecze wyciągnąć je z piekarnika i ostudzić.
Ostudzone ciasto wyjąć z formy i przełożyć na talerz lub paterę.
Mango obrać ze skórki i zblendować na gładką masę. Dodać mascarpone i sok z limonki i blendować jeszcze przez krótką chwilę.
Agar rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody i dodać do masy z mango, dokładnie wymieszać.
Nadzienie przełożyć na wystygniętą tartę i ułożyć na wierzchu jeżyny. Całość przykryć np. miską, żeby nie przeszło innymi zapachami i wstawić do lodówki na co najmniej 2,5 godziny. Podawać na zimno.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2015/08/tarta-z-jezynami-i-mango.html