Wykonanie
Sezon na moje ulubione sezonowe warzywo właśnie się zaczyna! Czas zacząć robienie wszystkiego z DYNI! Inaugurację sezonu rozpoczynam od rozgrzewającej zupy z dyni z dodatkiem
mleka sojowego. Jest to świetna alternatywa do zupy dyniowej z
mleczkiem kokosowym, którą znają wszyscy. Ja tymczasem postanowiłam tym razem obejść się bez
kokosa w zupie dyniowej i zapewniam Was, że efekty są po prostu wspaniałe!
Słodycz dyni,
mleka sojowego (dla mnie nawet to niesłodzone jest słodkie) i
marchewki w połączeniu z pikantną, żółtą pastą
curry sprawdza się idealnie. To jest zupa, którą tej jesieni musicie choć raz przygotować.
Składniki:1
dynia muscat (ok 2,5 kg),5-6
marchewek,0,75 ml
mleka sojowego,
włoszczyzna (bez
marchewki),1,5 l
wody,1 łyżka żółtej pasty
curry,1 łyżka
sosu sojowego,1 cm świeżego
imbiru starty na tarce,1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę,1 płaska łyżeczka kuminu,1/2 łyżeczki
papryki wędzonej,1/2 łyżeczki
papryki słodkiej,
sól do smaku.
Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na blaszce wyłożyć przekrojoną na ćwiartki i pozbawioną nasion
dynię. Piec około 20 minut w opcji termoobiegu.
Marchewkę i
włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka i zalać
wodą. Gotować do miękkości.Gdy
dynia się upierze, obrać ją ze skóry i przełożyć do garnka. Zalać
mlekiem sojowym i zagotować. Dodać
przyprawy.Na koniec, przy użyciu blendera zmiksować zupę na gładką masę. Dosolić w razie potrzeby.
Smacznego!