Wykonanie
W dzisiejszym przepisie stawiam na
wiśnie. Takie z tegorocznego, własnoręcznego zbioru, wydrylowane i gotowane na niewielkim ogniu przez kilkadziesiąt minut do wyparowania większości soku. Tak przygotowane zamknęłam w słoiku i po prostu zamknęłam w szafce, tylko po to, żeby podać je z naleśnikami kilka dni później. Pozostałe słoiki zapasteryzowałam i są gotowe na zimniejsze dni takie jak teraz.Gdy miałam już
wiśnie, przyszedł czas na same naleśniki. Ale tym razem wybrałam wersję wegańską. Postawiłam trochę poeksperymentować. Jeśli myślicie, że wegańskie naleśniki są w czymkolwiek gorsze od klasycznych, to jesteście w błędzie! Są tak samo pyszne i proste w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia nie potrzeba jaj, a
krowie mleko zastępuje jego roślinny odpowiednik -
mleko owsiane (
sojowe,
migdałowe i
ryżowe też się nadadzą).Lubię eksperymentować z naleśnikami i lubię je w wersji wytrawnej (np. ze
szpinakiem lub z
brokułami) lub na słodko jak te z dzisiejszego przepisu.
Owoce i
konfitury to podstawowe składniki moich słodkich naleśników.


Szybki Obiad: wegańskie naleśniki owsiane z
konfiturą wiśniowąSkładniki:1i 3/4 szklanki
mleka owsianego (może być inne roślinne),1 szklanka
mąki owsianej,3 łyżki
mąki pszennej,1 łyżka
oleju,szczypta
soli,

Przygotowanie:Suche składniki dokładnie wymieszać z mokrymi przy użyciu trzepaczki lub miksera. Ciasto powinno
mieć konsystencję dość płynną. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać
wody lub
mleka.Rozgrzać patelnię teflonową lub ceramiczną i przy użyciu łyżki do zupy nalewać ciasto na patelnię. Temperatura patelni nie może być za wysoka, bo naleśniki będą się przypalać. Nie może tez być zbyt niska, bo nie będą chciały się rumienić. Jeśli nie zależy Wam na tym, żeby naleśniki były dietetyczne, przed wlaniem ciasta dodajcie na patelnię trochę
oleju rzepakowego i dopiero wtedy wlewajcie ciasto.Gotowe naleśniki smarować
konfiturą wiśniową i podawać np. posypane
cukrem pudrem. Możecie podawać je z dowolną
konfiturą lub
dżemem. Świetnie pasują też ze świeżymi
owocami lub
masłem orzechowym!Smacznego!