ßßß Cookit - przepis na Dietetyczne curry z dynią

Dietetyczne curry z dynią

nazwa

Wykonanie

Jeśli myślicie, że curry to zawsze "ciężkie" danie, to jesteście w błędzie. Potrawkę z mieszanką przypraw, które stanowią m. in. kolendra, kurkuma, kozieradka, kumin, imbir czy czosnek, zwaną też curry można przygotować tak, żeby miała niewiele kalorii i była fit, a jednocześnie była smaczna. Wystarczy kilka składników, które dostaniecie w każdym sklepie czyli sezonowe warzywa i przyprawy (można używać zarówno klasycznych, suszonych przypraw i mieszanek, jak i past curry).
Najlepsza do curry jesienią jest oczywiście dynia, zwłaszcza upieczona. O dobroczynnych właściwościach dyni zawsze warto przypominać, bo oprócz doskonałego smaku charakteryzuje się wysoką zawartością B-karotenu przekształcanego w organizmie człowieka w witaminę A, witamin B1, B2, C i PP. Ponadto bogata jest w składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Do tego jest niskokaloryczna (28 kcal w 100g dyni).
Dlatego jutro musicie wybrać się na targowisko i kupić niewielką dynię (max 2 kg) i przygotować z niej to pyszne, dietetyczne curry.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
1 nieduża dynia hokkaido (ok. 1,-2 kg),
1 cukinia,
2 ząbki czosnku,
1 czubata łyżeczka żółtej pasty curry (1 łyżka curry w proszku),
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
1/2 łyżeczki kolendry,
1 gwiazdka anyżu,
szczypta cynamonu,
1 łyżeczka sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju.
Przygotowanie:
Dynię pokroić w ćwiartki, wyciągnąć pestki i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstawić dynię by nieco ostygła i obrać ją ze skóry.
Cukinię pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w drobne plasterki.
W głębokiej patelni lub woku uprażyć kolendrę i kmin. Gdy zaczną pachnieć dodać olej i wrzucić czosnek. Podsmażać go przez minutę.
Dorzucić pokrojoną cukinię i smażyć przez 2-3 minuty. Zalać szklanką wody, dodać anyż, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 6-7 minut.
Dynię pokroić w kostkę i dodać do duszonej cukinii, dodając sos sojowy, pastę curry i cynamon.
Całość gotować razem przez kilka minut. W razie potrzeby dolać wody i doprawić solą.
Podawać z ryżem lub pieczywem naan.
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2015/11/dietetyczne-curry-z-dynia.html