Wykonanie
Jeśli myślicie, że
curry to zawsze "ciężkie" danie, to jesteście w błędzie. Potrawkę z
mieszanką przypraw, które stanowią m. in.
kolendra,
kurkuma,
kozieradka, kumin,
imbir czy
czosnek, zwaną też
curry można przygotować tak, żeby miała niewiele kalorii i była fit, a jednocześnie była smaczna. Wystarczy kilka składników, które dostaniecie w każdym sklepie czyli sezonowe warzywa i
przyprawy (można używać zarówno klasycznych, suszonych przypraw i mieszanek, jak i past
curry).Najlepsza do
curry jesienią jest oczywiście
dynia, zwłaszcza upieczona. O dobroczynnych właściwościach dyni zawsze warto przypominać, bo oprócz doskonałego smaku charakteryzuje się wysoką zawartością B-karotenu przekształcanego w organizmie człowieka w witaminę A, witamin B1, B2, C i PP. Ponadto bogata jest w składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Do tego jest niskokaloryczna (28 kcal w 100g dyni).Dlatego jutro musicie wybrać się na targowisko i kupić niewielką
dynię (max 2 kg) i przygotować z niej to pyszne, dietetyczne
curry.


Porcja dla 4 osób

Składniki:1 nieduża
dynia hokkaido (ok. 1,-2 kg),1
cukinia,2 ząbki
czosnku,1 czubata łyżeczka żółtej pasty
curry (1 łyżka
curry w proszku),1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego,1/2 łyżeczki
kolendry,1 gwiazdka
anyżu,szczypta
cynamonu,1 łyżeczka
sosu sojowego,1 łyżeczka
oleju.

Przygotowanie:
Dynię pokroić w ćwiartki, wyciągnąć pestki i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstawić
dynię by nieco ostygła i obrać ją ze skóry.
Cukinię pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i pokroić w drobne plasterki.W głębokiej patelni lub woku uprażyć
kolendrę i
kmin. Gdy zaczną pachnieć dodać
olej i wrzucić
czosnek. Podsmażać go przez minutę.Dorzucić pokrojoną
cukinię i smażyć przez 2-3 minuty. Zalać szklanką
wody, dodać
anyż, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 6-7 minut.
Dynię pokroić w kostkę i dodać do duszonej
cukinii, dodając
sos sojowy, pastę
curry i
cynamon.Całość gotować razem przez kilka minut. W razie potrzeby dolać
wody i doprawić
solą.Podawać z
ryżem lub
pieczywem naan.Smacznego!