ßßß
Spód:1 paczka kakaowych ciastek (takie)50 g roztopionego masła2 łyżki gorzkiego kakaoMasa serowa:500 g gęstego twarogu (użyłam zwykłego, ale jak się przekonałam lepiej dać gęsty sernikowy)500 g serka mascarpone3 łyżki mąki ziemniaczanej1 i 1/2 szklanki cukru2 łyżki cukru wanilinowego1/3 szklanki (80 ml) śmietany 30%2 łyżki gorzkiego kakao5 jajek200 g ciemnej czekoladyMus malinowy:1 mały błyskawiczny kisiel malinowy z kawałkami owoców (np. Słodka chwila)1/2 szklanki konfitury malinowejPolewa:1/2 szklanki śmietany 30%2 łyżki ciemnego kakao100 g ciemnej gorzkiej czekoladyWykonanieMus malinowy: przygotować kisiel, ale w mniejszej ilości wody - 125ml, dodać do niego konfiturę, odstawić.Spód: Rozkruszyć ciastka na pył i dodać roztopione wcześniej masło. Wyłożyć przygotowaną masą spód okrągłej formy do pieczenia. Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.Masa serowa: Do miski włożyć twaróg i ser mascarpone, mąkę, cukier. Ucierać 2-3 minuty na małych obrotach. Podgrzać śmietankę i dodać kakao. Gdy śmietanka będzie gładka dodać do masy serowej. Dodać jajka (po każdym wbiciu jajka miksować na małych obrotach przez 30s). Czekoladę rozpuścić, ostudzić i powoli wlewać do masy serowej (musi być lejąca, nie może zastygnąć). Wylać masę na wcześniej przygotowany spód. Kłaść po jednej pełnej łyżeczce musu malinowego na wierzch masy w równych odstępach.Pieczenie: Wstawić sernik do piekarnika rozgrzanego do 175st. Na dolnej płycie postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą nalaną do 2/3 wysokości. Piec w tej temperaturze przez 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120st i piec 90 minut. Studzić sernik przez 15 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie uchylić drzwiczki (nie wyjmować go od razu).Polewa: Podgrzać śmietankę, dodać kakao, wymieszać. Dodać czekoladę. Ostudzić i polać sernik.Schłodzić sernik w lodówce, najlepiej całą noc. Mi konfitura opadła na dno sernika, ale nie wiem czym było to spowodowane.Smacznego!