ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z migdałami

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z migdałami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam zapach cynamonu i rumieniącego się w piecu drożdżowego ciasta. Zawsze mam spore zapasy cynamonu w kuchennej szafce, to przyprawa, która nie ma prawa się skończyć. I tak mi się zdaje, że moją miłość do cynamonu przejęły ode mnie także dzieci. Już sam zapach duszonych z cynamonem jabłek, czy placka śliwkowego z orzechową-cynamonową kruszonką wywołuje uśmiech na twarzy i radosne okrzyki od progu. A ostatnio mój nastolatek opiekł pyszne bułeczki ślimaczki cynamonowe z młodymi orzechami i zabrał je na randkę z dziewczyną. Upieczcie je koniecznie, są super proste i pyszne!
W leniwe popołudnie, gdy na stole są bułeczki/ślimaczki z cynamonem, włączam płyte Basi Bulat, Kanadyjka polskiego pochodzenia, która tak ładnie śpiewa "Sugar & Spice, posłuchajcie...
Cynamon to dla mnie przyprawa jesienna i zimowa, no ok, wiosną i latem też bez niego kawy sobie nie wyobrażam. Dodaję cynamon do piernika, sernika dyniowego i tarty dyniowej . Z cynamonem robię pumpkin spice latte, pyszną Chai Latte i sycący koktajl bananowy . Uwielbiam też szakszukę z dynią, szałwią i cynamonem . Próbowaliście już? Cynamonem posypuję french toasty, dodaję do puszystej czekolady na gorąco i jesiennej tarty z owocami i solonym karmelem . Autentycznie nie mogłabym zrezygnować z cynamonu, całe szczęście, że nie uczula, prawda? No i szczytem mojego cynamonowego wariactwa jest to, że od kilku lat nawet noszę w torebce maleńki pojemniczek z cynamonem, na wypadek, gdyby nie mieli go w kawiarni, czy restauracji do latte.
Gdy macie ochotę na pyszne, lekkie bułeczki drożdżowe z cynamonem, a czasu mało, albo zwyczajnie mają być proste i łatwe, to zamiast cudnych, ale pracochłonnych szwedzkich bułeczek cynamonowych, zróbcie proste bułeczki-ślimaczki z cynamonem . Ogarnięty nastolatek sam je upiecze, wystarczy wydrukować przepis. To świetny pomysł na zdrowe śniadanie do szkoły. Zamiast kupnych pączków, czy drożdżówek, upieczcie razem poprzedniego wieczora bułeczki z cynamonem. Mnóstwo satysfakcji i z pewnością koledzy i koleżanki tez będą chciały spróbować.
Bułeczki ślimaczki cynamonowe są miękkie, bardzo aromatyczne i urzekają cynanomowo-orzechowym nadzieniem. Najczęściej robię je z blanszowanymi migdałami, ale wczesną jesienią, gdy na targu pojawiają się świeże orzechy włoski i laskowe, dzieci wyłuskują ich całe garście, a ja potem lekko je siekam i dodaję do ślimaczków drożdżowych.
50g świeżych drożdży
500ml mleka
140g masła
szczypta soli
120g cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
850g przesianej mąki pszennej lub orkiszowej
50g miękkiego masła
4 łyżki cukru demerara
2 łyżeczki cynamonu
50g utłuczonych na kaszę młodych orzechów włoskich, laskowych, ew. blanszowanych migdałów
LUB dżem z czarnej porzeczki
1 żółtko
3 łyżki mleka
Podgrzej mleko do temperatury 37°C.
W 500ml naczyniu rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki, połową mleka i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut
Do misy miksera wlej pozostałe mleko, ekstrakt wanilii, rozpuszczone masło i cukier, wymieszaj razem, potem dodaj wyrośnięte drożdże. Włącz mikser z hakiem i mieszając na niewielkich obrotach dodawaj po łyżce przesianą mąkę i sól. Wyrabiaj aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj misę z ciastem folią spożywczą i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia w piekarniku nagrzanym do 30°C lub na blacie kuchennym (jeśli jest ciepło).
W tym czasie przygotuj nadzienie – posiekaj migdały, wymieszaj je z cukrem, cynamonem i miękkim masłem.
Podziel ciasto na 2 części. Posyp blat niewielką ilością mąki i wyłóż połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkuj go na placek ok 1/2 cm grubości. Na placku wyłóż przygotowane nadzienie i zwiń roladę (wzdłuż krótszego boku). Pokrój roladę na ok 4cm grubości ślimaczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować odstępy, gdyż bułeczki będą jeszcze rosły.
Podobnie zrób z drugą częścią ciasta (możesz wykorzystać inne nadzienie, np. dżem z czarnej porzeczki). Odstaw całość na 20 minut do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230°C.
Rozkłóć żółtko jajka z 3 łyżkami mleka i posmaruj glazurą ślimaczki, a potem lekko posyp brązowym cukrem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok 12-15 minut (obserwuj, by nie zrumieniły się za bardzo). Studź na kratce. Bułeczki zachowują świeżość ok 2 dni. Są pyszne!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2015/09/drozdzowe-slimaczki-cynamonowe-z.html