Wykonanie
Uwielbiam zapach
cynamonu i rumieniącego się w piecu
drożdżowego ciasta. Zawsze mam spore zapasy
cynamonu w kuchennej szafce, to
przyprawa, która nie ma prawa się skończyć. I tak mi się zdaje, że moją miłość do
cynamonu przejęły ode mnie także dzieci. Już sam zapach duszonych z
cynamonem jabłek, czy placka
śliwkowego z
orzechową-
cynamonową kruszonką wywołuje uśmiech na twarzy i radosne okrzyki od progu. A ostatnio mój nastolatek opiekł pyszne bułeczki ślimaczki
cynamonowe z młodymi
orzechami i zabrał je na randkę z dziewczyną. Upieczcie je koniecznie, są super proste i pyszne!
W leniwe popołudnie, gdy na
stole są bułeczki/ślimaczki z
cynamonem, włączam płyte Basi Bulat, Kanadyjka polskiego pochodzenia, która tak ładnie śpiewa "Sugar & Spice, posłuchajcie...
Cynamon to dla mnie
przyprawa jesienna i zimowa, no ok, wiosną i latem też bez niego
kawy sobie nie wyobrażam. Dodaję
cynamon do piernika, sernika
dyniowego i tarty dyniowej . Z
cynamonem robię pumpkin spice latte, pyszną Chai Latte i sycący koktajl
bananowy . Uwielbiam też szakszukę z
dynią,
szałwią i
cynamonem . Próbowaliście już?
Cynamonem posypuję french toasty, dodaję do puszystej
czekolady na gorąco i jesiennej tarty z
owocami i solonym karmelem . Autentycznie nie mogłabym zrezygnować z
cynamonu, całe szczęście, że nie uczula, prawda? No i szczytem mojego
cynamonowego wariactwa jest to, że od kilku lat nawet noszę w torebce
maleńki pojemniczek z
cynamonem, na wypadek, gdyby nie
mieli go w kawiarni, czy restauracji do latte.
Gdy macie ochotę na pyszne, lekkie bułeczki
drożdżowe z
cynamonem, a czasu mało, albo zwyczajnie mają być proste i łatwe, to zamiast cudnych, ale pracochłonnych szwedzkich bułeczek
cynamonowych, zróbcie proste bułeczki-ślimaczki z
cynamonem . Ogarnięty nastolatek sam je upiecze, wystarczy wydrukować przepis. To świetny pomysł na zdrowe śniadanie do szkoły. Zamiast kupnych pączków, czy drożdżówek, upieczcie razem poprzedniego wieczora bułeczki z
cynamonem. Mnóstwo satysfakcji i z pewnością koledzy i koleżanki tez będą chciały spróbować.Bułeczki ślimaczki
cynamonowe są miękkie, bardzo aromatyczne i urzekają cynanomowo-
orzechowym nadzieniem. Najczęściej robię je z blanszowanymi
migdałami, ale wczesną jesienią, gdy na targu pojawiają się świeże
orzechy włoski i laskowe, dzieci wyłuskują ich całe garście, a ja
potem lekko je siekam i dodaję do ślimaczków
drożdżowych.50g świeżych
drożdży500ml
mleka140g
masłaszczypta
soli120g
cukru1 łyżeczka ekstraktu
wanilii850g przesianej
mąki pszennej lub orkiszowej50g miękkiego
masła4 łyżki
cukru demerara2 łyżeczki
cynamonu50g utłuczonych na
kaszę młodych orzechów włoskich, laskowych, ew. blanszowanych
migdałówLUB
dżem z czarnej porzeczki1
żółtko3 łyżki
mlekaPodgrzej
mleko do temperatury 37°C.W 500ml naczyniu rozetrzyj
drożdże z łyżką
cukru, łyżką
mąki, połową
mleka i odstaw do wyrośnięcia na 15 minutDo misy miksera wlej pozostałe
mleko, ekstrakt
wanilii, rozpuszczone
masło i
cukier, wymieszaj razem,
potem dodaj wyrośnięte
drożdże. Włącz mikser z hakiem i mieszając na niewielkich obrotach dodawaj po łyżce przesianą
mąkę i
sól. Wyrabiaj aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj misę z
ciastem folią spożywczą i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia w piekarniku nagrzanym do 30°C lub na blacie kuchennym (jeśli jest ciepło).W tym czasie przygotuj nadzienie – posiekaj
migdały, wymieszaj je z
cukrem,
cynamonem i miękkim
masłem.Podziel ciasto na 2 części. Posyp blat niewielką ilością
mąki i wyłóż połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkuj go na placek ok 1/2 cm grubości. Na placku wyłóż przygotowane nadzienie i
zwiń roladę (wzdłuż krótszego
boku). Pokrój roladę na ok 4cm grubości ślimaczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować odstępy, gdyż bułeczki będą jeszcze rosły.Podobnie zrób z drugą częścią ciasta (możesz wykorzystać inne nadzienie, np.
dżem z czarnej porzeczki). Odstaw całość na 20 minut do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 230°C.Rozkłóć
żółtko jajka z 3 łyżkami
mleka i posmaruj glazurą ślimaczki, a
potem lekko posyp
brązowym cukrem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok 12-15 minut (obserwuj, by nie zrumieniły się za bardzo). Studź na kratce. Bułeczki zachowują świeżość ok 2 dni. Są pyszne!