ßßß Cookit - przepis na Kisiel żurawinowy

Kisiel żurawinowy

nazwa

Wykonanie

Kisiel w proszku można kupić...ale można także zrobić samodzielnie w domu...i będzie o wiele smaczniejszy..
Jeden przepis ..ale wiele możliwości..smak kisielu zależeć będzie od dodanego soku..ilość mąki ziemniaczanej także można dodawać wedle gustu..i wtedy będzie kisiel rzadszy lub gęsty..mój mąż np. lubi kisiel bardzo gęsty..cukier także dodajemy wedle gustu..Ja zrobiłam kisiel z dodatkiem soku z żurawiny..Sok z żurawiny oraz inne soki są produkowane przez Polską Aronię ..Sok z żurawiny pic można z wodą gorącą lub nawet gazowaną.Jest pyszny i zdrowy..polecam.
4-6 łyżek soku z żurawiny
2 szklanki wody
2 łyżki cukru [ wedle własnego gustu]
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki wody i cukier oraz sok zagotować . W pozostałej zimnej wodzie wymieszać mąkę ziemniaczaną i pomału wlewać do gotującego się wody z cukrem i sokiem, cały czas mieszając .
Informacje ze strony Polska Aronia .
Sok żurawinowy jest jednym z najlepiej przebadanych soków owocowych. Zgodnie z dostępnymi badaniami sok żurawinowy oczyszcza nerki i działa kojąco na problemy układu moczowego. Oczywiście także nasz sok jest kwaśny jak każdy porządnie wyciśnięty sok żurawinowy. My to jednak robimy jeszcze lepiej ponieważ do jego produkcji wykorzystujemy wyłącznie owoce BIO.
Już w 1840 roku udowodniono, iż istnieję powiązanie miedzy piciem soku z żurawin a oczyszczaniem układu moczowego. Nie do końca wiedziano dlaczego. Intuicję i przypuszczenia ludzi z XIX w. zostały potwierdzone współcześnie.
Ostatnie badania wykazały także, że substancje zawarte w owocach żurawiny:
mają dobroczynne działanie na układ pokarmowy oraz jamę ustną. Stwierdzono również, że owoce te mają właściwości probiotyczne – wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej podczas gdy niszczą szkodliwe bakterie. Prawdopodobnie owoce żurawiny zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej a także wspomagają skuteczność leczenia zakażeniem Helicobacter pylori (H. pylori). Jest to rozpowszechniona społecznie bakterią powodująca wrzody żołądka lub dwunastnicy. Znane i dobrze rozpoznane jest oddziaływanie soku z żurawiny na układ moczowy.
Owoce żurawiny zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Owoce żurawiny zawierają kwas chinowy. Jest on szczególny ponieważ w postaci niezmienionej zostaje wydalany z naszego organizmu wraz z moczem. Jego obecność sprawia, że mocz ma lekko kwaśny odczyn, co zapobiega łączeniu się jonów wapnia i fosforu w nierozpuszczalne związki. Tym samym chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych. Żurawina obniża też stężenie cholesterolu LDL a podwyższają HDL.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/03/kisiel-zurawinowy.html