Wykonanie
Pin It
Domowy
kisiel przygotowany na bazie
owoców..., nie ma nic lepszego. Żadne tam
torebki, żadna chemia, tylko po prostu zmiksowane
owoce. Mój
kisiel nie jest przesłodzony, powiedziałabym nawet, że jest zdecydowanie kwaskowy, ale ja taki lubię. Jeśli wolicie słodsze desery, dodajcie do niego więcej
cukru.
Kisiel można również dosłodzić już po ugotowaniu.
Czas przygotowania: 20 minutProporcje dla dwóch osóbSkładniki:2 szklanki mrożonej
żurawiny1 szklanka
wody7 łyżek
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/3 szklanki
wodyWykonanie:
Żurawinę wsypujemy do garnka zalewamy ją 1 szklanką
wody. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na małym ogniu, aż
owoce będą miękkie. Trwa to około 10 minut. Do
owoców dodajemy
cukier, mieszamy a następnie blendujemy.W szklance rozrabiamy zimna
wodę z
mąką. Zblendowane w garnuszku
owoce ponownie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do nich
wodę z
mąką i gotujemy przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż
kisiel zgęstnieje.
Kisiel przelewamy do miseczek uprzednio przepłukanych zimną
wodą.