Wykonanie
Jakiś czas temu dzięki uprzejmości
Emako dostałam kamień do pieczenia pizzy .
Taki kamień nadaje się nie tylko do pieczenia pizzy, ale także do pieczenia
chleba,
bułek...Kamień ten wykonany jest z lekkiej i trwałej ceramiki, ma 33 cm średnicy, a maksymalna temperatura pieczenia wynosi 800 stopni.. W czasie pieczenia kamień nagrzewa się równomiernie i wchłania wilgoć z ciasta, dzięki
czemu ciasto jest chrupiące i dopieczone .Do zestawu dołączona jest metalowa podstawa, dzięki której możemy pizzę podawać bezpośrednio na kamieniu.
Ja jak na razie piekłam pizzę i
chleb...[ przepisy wkrótce na blogu]...ale na tym nie koniec...muszę wypróbować także pieczenie bułeczek itd..ale wszystko w swoim czasie..
Chleb piekłam bez żadnej formy [ blaszki] po raz pierwszy i troszkę obawiałam się efektu końcowego..Ale "nie taki diabeł straszny jak go malują"..Chlebek powinien wyrastać w specjalnym koszyku..ale ja niestety nie mam takiego, ale za to miałam durszlak wyścielony ściereczką i posypany
mąką..po wyrośnięciu
chleb przekładamy na kamień do pizzy i pieczemy...Kamień do pizzy powinien być wcześniej nagrzany w piekarniku..Chlebek upiekł się wspaniale, nie" rozlazł " się [ a tego obawiałam się , bo nigdy nie piekłam bez foremki].Chlebek miał pyszną chrupiącą skórkę..i cóż więcej pisać..kamień do pizzy jest także super do pieczenia
chleba...
Piekłam również i pizzę..po prostu rewelacja...jest inna niż pieczona na zwykłej blaszce ..jest chrupiąca ..i szybko się piecze..Ja pizzę rozwałkowałam na zimnym kamieniu ..poukładałam dodatki..i wstawiłam do zimnego piekarnika...Można również nagrzać kamień i dopiero wtedy położyć pizzę..
Używając kamienia należy przestrzegać kilku zasad...Najważniejszą zasadą jest to , że kamienia nie należy wstawiać do nagrzanego piekarnika [ kamień może pęknąć]...Kamień należy włożyć do zimnego piekarnika i wtedy zacząć nagrzewanie..i dopiero na gorący kamień można położyć
chleb, pizzę,
bułki..albo ułożyć pizzę [ tak jak ja] i wstawić razem z pizzą do zimnego piekarnika.Nagrzany kamień należy oprószyć równomiernie
mąką..zapobiega to przywarciu ciasta do kamienia.Pizzę lub
chleb ostrożnie należy zsunąć za pomocą szerokiej
łopatki lub cienkiej deski na nagrzany kamień.[Niestety żadnej
łopatki nie ma dołączonej do tego kamienia..- i to jest jeden mały minusik..ale w domu zawsze coś tam się znajdzie - jakaś deseczka czy
łopatka].Kamienia nie należy myć detergentami.Resztki pizzy zeskrobać i przetrzeć szmatką lub przemyć kamień w ciepłej wodzie.Polecam...bo na prawdę warto
mieć taki kamień w domu..a cena nie jest zbyt wysoka...bo tylko 49,99 zł + oczywiście koszty przesyłki.
Zalety produktu :idealny do pieczenia pizzy,
chleba, domowych bułeczek,wypieki są wyjątkowo chrupkie,duża średnica – 33 cm,równomierne pieczenie,lekka i trwała ceramika,krótszy czas pieczenia,max. temperatura pieczenia to 800 stopni, w komplecie stojak ułatwiający podawanie,łatwa pielęgnacja,zajmuje mało miejsca,to zakup na lata – kamień się nie zużywa.Mała poprawka ...Sklep
Emako już ma w ofercie deskę do pizzy ..jest także cały zestaw -kamień razem z
łopatką.