Wykonanie
Taki
dżem robiłam już kilka lat temu...przepis znalazłam w gazetce Przyślij Przepis..ja robiłam z większej porcji..i nie ważyłam ani
malin, ani
jabłek...robiłam na oko..[ zepsuła mi się waga]..i
cukier dodałam według własnego smaku...wiadomo...zależy też od rodzaju
jabłek..No i ja
malin nie płukałam [ ale w opisie jest , żeby to zrobić]..mam
maliny na własnej działce..bez żadnych oprysków.itp..i nie widzę potrzeby,aby je płukać..
50 dkg
malin1 kg
jabłek60 dkg
cukruMaliny przebrać, opłukać na sicie, osączyć i zasypać
cukrem.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobne kawałki, przełożyć do garnka i wlać tyle
wody, by tylko je przykryła. Gotować na małym ogniu, często mieszając, by się nie przypaliły.
Jabłka wymieszać z
malinami, chwilę gotując na małym ogniu, nie przerywając mieszania.
Dżem odstawić do następnego dnia. Następnie gotować na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Gorący
dżem przełożyć do słoików i zakręcić. Słoiki ustawić do góry dnem, aż wystygną.