Wykonanie
Dalszy ciąg słoiczkowych szaleństw. Moja spiżarnia powoli się zapełnia, mam jeszcze miejsce na
pomidory,
śliwki no i
jabłka. Dostałam bardzo dużo
jabłek i mam już zrobione musy na szarlotkę, teraz robię
dżemy dodając różne
owoce. Robiłam już
dżem jabłkowy ze
śliwką a teraz zrobiłam z
maliną. Wyszedł pyszny w smaku. Super smakuje jako dodatek na kanapki, do naleśników czy placków.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg
jabłek - ja miałam papierówki- 1 opakowanie
malin - 350 g- 250-300 g
cukru (w zależności od słodkości
owoców)Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy mieszając.
Maliny wrzucamy do osobnego garnka, dodajemy 50 g
cukru i gotujemy tak długo, aż się rozpadną.Dodajemy do
jabłek na początku połowę
cukru, resztę wsypiemy
potem. Jak już
maliny się rozgotują to przekładamy je na sitko i przecieramy, mus dodajemy do
jabłek, pestki wyrzuciłam. Mus malinowy dodajemy do
jabłek, gotujemy tak długo, aż
owoce się całkowicie rozpadną. Pod koniec dodajemy resztę
cukru - ja dałam około 250 g, ale to zależy od słodkości
owoców jakie mamy i od naszych upodobań
smakowych.Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, ustawiamy na chwilkę do góry dnem. Chowamy do spiżarki lub piwnicy. Taki
dżem super smakuję z naleśnikami, pasuje do placków czy na kanapki.Smacznego.