Wykonanie
Mandarynkowe paluszki zrobiłam dla młodszej córki do szkoły na klasową wigilię..mam nadzieję, że jej się spodobają, bo jeszcze ich nie widziała..przepis podpatrzony u Dorotki .[ Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Biscuits, brownies & biscotti.'] Moje nie wyszły takie pięknie jak u niej , ale są smaczne ..polecam.. Do ozdobienia tych paluszków użyłam polewy
mlecznej Helio ,którą dostałam dzięki uprzejmości portalu Aleja Kobiet. Taka polewa jest w postaci pastylek można wykorzystać jako pastylki do ozdoby ciast itp.lub do zrobienia polewy..Pastylki po podgrzaniu rozpuszczają się i można polać nią ciasto lub tak jak u mnie
ciasteczka..jeśli polewy zostanie możemy ją zostawić w torebce i rozpuścić ją do następnego użycia...polecam..250 g
masła80 g
cukru pudru2 łyżki
mąki ziemniaczanej (lub
skrobi kukurydzianej,
mąki ryżowej)300 g
mąki pszennej2 łyżki drobno otartej skórki z
mandarynki60 ml soku z
mandarynki60 - 100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady, roztopionej[ u mnie polewa
mleczna Helio ]Miękkie
masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Dodać
cukier i dalej ucierać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.Ciasto warto schłodzić przez pół godziny w lodówce - łatwiej będzie się formowało.Nabierać połowę łyżki masy i - delikatnie podsypując
mąką - rolować wałeczek o długości około 15 cm, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odległości
między ciastkami (trochę urosną).Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 13 minut, aż brzegi się zezłocą. Wystudzić na kratce.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, przelać do woreczka, odciąć jego rożek i wyciskając
czekoladę, ozdobić paluszki.
Ciastka można przechowywać do 7 dni w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Marka HELIO przygotowała dla Klientów unikalną na rynku nowość – ekspresowe polewy do ciast i deserów w formie okrągłych pastylek. Polewa w takiej postaci jest nie tylko łatwa i szybka w użyciu, ale również umożliwia dodatkowe formy dekoracji. Czekoladowymi pastylkami możemy posypać gotowy deser, przyozdobić nimi wierzch lub boki ciasta, albo przy ich pomocy ułożyć okolicznościowy napis. Produkty HELIO doskonale sprawdzą się zatem jako zwieńczenie urodzinowego
tortu, dodatek do kruchych
ciasteczek, a także wyśmienicie ozdobią pucharek z
lodami lub
galaretką i
bitą śmietaną.Świetnym pomysłem na szybki deser jest także przygotowanie z pastylek polewy HELIO
czekoladowego founde z
suszonymi owocami z bogatej oferty
marki HELIO. Dzięki wykorzystaniu produktów HELIO, każda porcja słodkości zyska wyjątkowy i odświętny wygląd.Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne
pokrycie całego ciasta. Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych
tortów, które zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę HELIO wystarczy podgrzać w gorącej wodzie lub kuchence mikrofalowej. Jeśli rozpuścimy za dużo polewy, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby produkt ostudzić i przy kolejnym użyciu rozpuścić ponownie w kąpieli
wodnej.