ßßß Cookit - przepis na Mandarykowe paluszki

Mandarykowe paluszki

nazwa

Wykonanie

Mandarynkowe paluszki zrobiłam dla młodszej córki do szkoły na klasową wigilię..mam nadzieję, że jej się spodobają, bo jeszcze ich nie widziała..przepis podpatrzony u Dorotki .[ Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Biscuits, brownies & biscotti.'] Moje nie wyszły takie pięknie jak u niej , ale są smaczne ..polecam.. Do ozdobienia tych paluszków użyłam polewy mlecznej Helio ,którą dostałam dzięki uprzejmości portalu Aleja Kobiet. Taka polewa jest w postaci pastylek można wykorzystać jako pastylki do ozdoby ciast itp.lub do zrobienia polewy..Pastylki po podgrzaniu rozpuszczają się i można polać nią ciasto lub tak jak u mnie ciasteczka..jeśli polewy zostanie możemy ją zostawić w torebce i rozpuścić ją do następnego użycia...polecam..
250 g masła
80 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej)
300 g mąki pszennej
2 łyżki drobno otartej skórki z mandarynki
60 ml soku z mandarynki
60 - 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej[ u mnie polewa mleczna Helio ]
Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.Ciasto warto schłodzić przez pół godziny w lodówce - łatwiej będzie się formowało.Nabierać połowę łyżki masy i - delikatnie podsypując mąką - rolować wałeczek o długości około 15 cm, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odległości między ciastkami (trochę urosną).Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 13 minut, aż brzegi się zezłocą. Wystudzić na kratce.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przelać do woreczka, odciąć jego rożek i wyciskając czekoladę, ozdobić paluszki.Ciastka można przechowywać do 7 dni w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Marka HELIO przygotowała dla Klientów unikalną na rynku nowość – ekspresowe polewy do ciast i deserów w formie okrągłych pastylek. Polewa w takiej postaci jest nie tylko łatwa i szybka w użyciu, ale również umożliwia dodatkowe formy dekoracji. Czekoladowymi pastylkami możemy posypać gotowy deser, przyozdobić nimi wierzch lub boki ciasta, albo przy ich pomocy ułożyć okolicznościowy napis. Produkty HELIO doskonale sprawdzą się zatem jako zwieńczenie urodzinowego tortu, dodatek do kruchych ciasteczek, a także wyśmienicie ozdobią pucharek z lodami lub galaretką i bitą śmietaną.
Świetnym pomysłem na szybki deser jest także przygotowanie z pastylek polewy HELIO czekoladowego founde z suszonymi owocami z bogatej oferty marki HELIO. Dzięki wykorzystaniu produktów HELIO, każda porcja słodkości zyska wyjątkowy i odświętny wygląd.
Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów, które zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę HELIO wystarczy podgrzać w gorącej wodzie lub kuchence mikrofalowej. Jeśli rozpuścimy za dużo polewy, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby produkt ostudzić i przy kolejnym użyciu rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/12/1080-mandarykowe-paluszki.html