ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowe paluszki

Pomarańczowe paluszki

nazwa

Wykonanie

W sklepach sezon na pomarańcze w przystępnej cenie, z tego powodu zachęcam do "rollowania" (^^) tych paluszków. Może akurat macie wszystko pod ręką i nie będziecie musieli przedzierać się przez srogie zaspy i zamiecie? Moje ciasteczka nie są takie piękne jak w oryginale, ale w smaku niczego sobie. Zamieniłam mandarynki na pomarańcze, bo tak chyba lepiej i smaczniej, ale kto wie, z tymi pierwszymi zapewne też warto spróbować.
Sesja, zimno, zło- peace!
250 g masła
80 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej)
300 g mąki pszennej
2 łyżki drobno otartej skórki z pomarańczy (u mnie nieco więcej, jakieś 3-4 łyżki)
60 ml soku z pomarańczy
60 - 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej
Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
Ciasto warto schłodzić przez pół godziny w lodówce - łatwiej będzie się formowało.
Nabierać połowę łyżki masy i - delikatnie podsypując mąką - rolować wałeczek o długości około 15 cm, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odległości między ciastkami (trochę urosną).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 13 minut, aż brzegi się zezłocą. Wystudzić na kratce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przelać do woreczka, odciąć jego rożek i wyciskając czekoladę, ozdobić paluszki. (Ja robiłam to po prostu nabierając czekoladę na łyżeczkę i próbując zrobić tak, żeby było ładnie- niestety w większości przypadków się nie udało, więc może lepiej skorzystajcie z patentu z woreczkiem. .)
Źródło:http://nakladajcieszalate.blogspot.com/2014/01/pomaranczowe-paluszki-z-czekolada.html