Wykonanie
Ania z bloga Kulinarne pasje Ani zaproponowała wspólne pieczenie i zaproponowała babkę
pomarańczową . Przepis pochodzi z książki „Polskie Przepisy” Ewy Aszkiewicz.Ja piekłam tą babkę dwa
razy, raz dużą babkę i wczoraj była powtórka , ale były małe babeczki.A tu reszta osób, które razem piekły babkę... dziękuję Wam za udział we wspólnym pieczeniu.. Ania,Karto_flana, albahaca!, mojetworyprzetwory, abcmojejkuchni,
Koper, Midnight Spoon, przecinkowa, paulina_w, karolkazaczarowana, , Kuchnia Pees, Prezydentowa, Milena .1 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
mąki ziemniaczanej1 kostka
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szkl.
cukru pudru4
jajka2 łyżeczki otartej skórki z
pomarańczy2 łyżki soku z
pomarańczyUtrzeć
margarynę z
cukrem, dodać po jednym
żółtku oraz sok. Następnie przesiane
mąki i proszek. Ucierać ok 4 min. Po tym czasie dodać skórkę i ubitą pianę, mieszać delikatnie łyżką. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 55min.
Lukier:0,5 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka wrzącej
wody2 łyżki otartej, przesmażonej skórki z
pomarańczy.Składniki dokładnie wymieszać i polać jeszcze ciepłą babkę.
A tu jeszcze mniejsze babeczki..