Wykonanie
Żeberka przyrządzone w taki sposób są smaczne.. Robiłam je pierwszy raz , ale na pewno nie ostatni.., tylko , że następnym razem z
pomidorów ściągnę skórkę..80 dkg
żeberek3 duże
cebuleskórka z 2 kromek
chleba1
por [biała część]2
pomidorysól,
wegeta2 łyżki
olejuŻeberka opłukać i podzielić na kawałki .Na patelni rozgrzać
olej i kłaść porcje
żeberek i obsmażyć na złoty kolor.Przełożyć do rondla i podlać niewielką ilością gorącej
wody.Wrzucić porwaną na kawałki skórkę od
chleba.
Cebulę pokroić w krążki i przyrumienić na pozostałym
oleju. Dodać do
żeberek i zagotować.Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem [w razie potrzeby dolać
wody].
Pomidory umyć [ zdjąć skórkę] i pokroić na kawałki, dodać do
żeberek. Doprawić .Dodać pokrojonego w krążki
pora.Całość dusić, aż
żeberka będą miękkie.