ßßß Cookit - przepis na Krówkowe lody na patyku

Krówkowe lody na patyku

nazwa

Wykonanie

Kupiłam foremki do lodów na patyku i od razu zostały wypróbowane...Na pierwszy rzut wybrałam lody krówkowe..Przepis znaleziony na blogu Les trois cuilleres . Z tej porcji wyszło 12 małych lodów na patyku.
42 g czekolady deserowej
130 g cukru kryształ
14 g mąki kukurydzianej
16 g gorzkiego kakao
600 ml pełnotlustego mleka
14 g niesłonego masła
mała szczypta soli
łyżeczka esencji waniliowej lub pomarańczowej
W dużym garnku stopić czekoladę na bardzo małym ogniu. Dodać cukier, mąkę, kakao i mleko. Dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje(około 15 - 20 minut), mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa będzie miała konsystencję półpłynną, zestawić z ognia, dodać masło i esencję waniliowa i odstawić na kilka minut, aż lekko przestygnie. Napełnić foremki do lodów (można też wypełnić puste opakowania po jogurtach) i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie, w lekko zmrożoną masę wbić patyczki i pozostawić do całkowitego zamrożenia, na kilka godzin.
Przepis dodaję do Akcji Lodowej 2011 . Schłodzone 2011.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/07/krowkowe-lody-na-patyku.html