Wykonanie
Kupiłam foremki do
lodów na patyku i od razu zostały wypróbowane...Na pierwszy rzut wybrałam
lody krówkowe..Przepis znaleziony na blogu Les trois cuilleres . Z tej porcji wyszło 12 małych
lodów na patyku.42 g
czekolady deserowej130 g
cukru kryształ14 g
mąki kukurydzianej16 g gorzkiego
kakao600 ml pełnotlustego
mleka14 g niesłonego
masłamała szczypta
soliłyżeczka esencji waniliowej lub pomarańczowejW dużym garnku stopić
czekoladę na bardzo małym ogniu. Dodać
cukier,
mąkę,
kakao i
mleko. Dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje(około 15 - 20 minut), mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa będzie miała konsystencję półpłynną, zestawić z ognia, dodać
masło i esencję waniliowa i odstawić na kilka minut, aż lekko przestygnie. Napełnić foremki do
lodów (można też wypełnić puste opakowania po jogurtach) i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie, w lekko zmrożoną masę wbić patyczki i pozostawić do całkowitego zamrożenia, na kilka godzin.Przepis dodaję do Akcji Lodowej 2011 . Schłodzone 2011.