ßßß Cookit - przepis na Ciasto orzechowo - migdałowe

Ciasto orzechowo - migdałowe

nazwa

Wykonanie

A oto moje wczorajsze ciasto z okazji Dnia Matki .. Przepis znalazłam dawno temu w jakiejś gazecie i czekało w kolejce na wypróbowanie i w końcu nadeszła pora., ale jak to u mnie bywa , myślę , ze mam potrzebne składniki , a tu okazuje się ,że nie mam mielonych orzechów..- ale mam mielone migdały... Tak więc jest to ciasto orzechowo-migdałowe ..
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl.cukru
1/2 szkl mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto miodowe:
2,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
3 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody
15dag margaryny
Masa orzechowa:
1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
1 kostka masła
1 szkl mielonych orzechów [ u mnie migdały]
1/2 szkl mleka
1 kieliszek spirytusu
Masa budyniowa
3 szkl mleka
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 margaryna
Z podanych składników pieczemy biszkopt .
Składniki ciasta miodowego łączymy ze sobą i zagniatamy i pieczemy 2 placki.
Masa orzechowa-- mielone orzechy zalewamy gotowanym gorącym mlekiem i odstawiamy do ostudzenia,
zawartośc puszki miksujemy z masłem i dodajemy przestudzone orzechy i spirytus.
Masa budyniowa--2 szkl .mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym ,a resztę mleka wymieszać z mąką i mąką ziemniaczaną . Mleko z mąkami wlać do gotującego się mleka i zagotować cały czas mieszając. wystudzić. Margarynę utrzeć stopniowo dodając ostudzony budyń.
ciasto miodowe
1/2 masy orzechowej
1/2 masy budyniowej
biszkopt
1/2 masy orzechowej
1/2 masy budyniowej
ciasto miodowe
polewa [ u mnie masa budyniowa posypana czekoladą]
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/05/ciasto-orzechowo-migdaowe.html