Wykonanie

W pewne
słoneczne popołudnie postanowiłam razem z moją córką upichcić muffinki. Sezon na
truskawki w pełni a ona wręcz szaleje za tymi słodkimi
owocami. Przygotowałam więc wcześniej listę składników w postaci obrazkowej i zabrałyśmy się do pracy.

Natalia po kilku chwila stwierdziła, że praca w kuchni jest „taaaka nuuudnnnaaa” i zabrała się za twórczość własną. Zaczęła również wymyślać więcej kreatywnych zajęć „na potem”.

Najpierw było to kolorowanie listy składników a po chwili przygotowywanie teatrzyku i wcielanie się w rolę jej ulubionej bohaterki z kreskówek – Zosi.



Dzięki zaprogramowanej aplikacji w modelu HP Deskjet Ink Advantage 3545 przygotowanie i wydrukowanie wszystkich niezbędnych elementów zajęło dosłownie chwilę. Urządzenie zainteresowało nawet nasze zwierzaki.
Pies z zaciekawieniem cały czas obserwował wylatujące zadrukowane kartki a kot gdy drukarka przestała drukować zaczął na nią polować.Ogromnym ułatwieniem przy obsłudze tego urządzenia jest możliwość drukowania zdjęć czy rysunków prosto z tabletu czy smartfona. Dzięki pracy przez
WIFI wszystko jest bardzo proste a sama drukarka nie wymaga instalacji na każdym z tych urządzeń. Wciskam po prostu drukuj i rysunki wypadają z niej same. Przyciskając jeden przycisk można również dzięki skanerowi przekopiować rysunek z ulubionej książki i dać dziecku do pokolorowaniaJa w tym czasie wróciłam do kuchni a Natalia zajęła się wycinaniem.


Po wycięciu i pozaginaniu wszystkich elementów ustawiła teatrzyk i zaczęła bawić się w odgrywanie ról. Ja spokojnie dokończyłam babeczki i wypiłam
kawę


Na deser obie zjadłyśmy babeczki, które Natalia sama udekorowała posypką.

Składniki:200g
truskawek – umytych, pozbawionych szypułek i pokrojonych na ćwiartki120g miękkiego prawdziwego
masła120g
cukru – biały można zastąpić brązowym
jajko300g kwaśnej
śmietany250g
mąki pszennej tortowej – u mnie tortowa3 łyżeczki
proszku do pieczenia – można użyć 2 łyżeczek proszku i 1 łyżeczki
sodyszczypta
solido dekoracji:
bita śmietana, posypka lub po prostu odrobina
cukru pudruPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy
jajko i
śmietanę. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy suche składniki (
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sól). Masę mączną oraz
maślaną mieszamy ze sobą. Najlepiej przy użyciu drewnianej łyżkiForemki wypełniamy
ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch układamy po kilka kawałków
truskawek i lekko wciskamy je w ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Odstawiamy do wystygnięcia i dekorujemy
bitą śmietaną oraz ulubioną posypką.Wpis przygotowany przy współpracy z
marką HP.