Wykonanie
Takie desery u nas w domu są bardzo lubiane, nie tylko w
porze upałów. Najlepiej jeszcze, gdy są zrobione bez
spodu, nawet cienkiego, z
herbatników. W
porze wysypu
jabłek dodatek
musu jabłkowego wydaje się sprawą naturalną. Często jest on zrobiony z dodatkiem
mięty, co wzmaga jego orzeźwiający smak.300 ml kremówki
jogurt naturalny 250 ml2-3 łyżki
cukru-pudru1/2 szklanki słodkiego
musu jabłkowego z
miętą2 łyżki
żelatyny i 1/4 szklanki
mlekaŚmietankę ubijamy na sztywno z
cukrem-pudrem. Ubijając na najmniejszych obrotach dodajemy
jogurt.
Potem wkładamy
mus jabłkowy, mieszając już tylko łyżką.
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej
wody. Gdy napęcznieje, zalewamy zimnym
mlekiem i wstawiamy do mikrofalówki na 300 W na około minutę, mieszamy energicznie . Jeśli się nie rozpuści, wstawiamy jeszcze na kilka sekund.Letnią
żelatynę wlewamy ostrożnie do masy
śmietanowo-
jogurtowo-
jabłkowej, mieszamy dokładnie. Sprawdzamy, czy dość słodka, ewentualnie dosładzamy.Wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki, na kilka godzin albo na noc.Śmietanowiec
jabłkowy z
miętową nutą wszystkim doskonale smakował. Podałam go z pyszną
galaretką malinowo-
porzeczkową .Dodatek
mięty świetnie ożywił deser. W
trosce o zimowe
herbatki zaczęłam już suszyć
miętę, na razie wrzuciłam jeden pęczek na nieczynny grzejnik pokojowy, niech sobie schnie powoli.Smacznego !