Wykonanie
Do czego używacie soku z kiszonych ogórków? No wiem, wiem , na co jest najlepszy… Ale ja robię dużo
ogórków i soku mam więcej niż takich potrzeb jego zastosowania…Gotuję tradycyjną zupę
ogórkową , z warzywami i
ziemniakami, dodaję sok z
ogórków do niektórych sałatek i surówewk z ich udziałem,
piję też czasem
miks ogórkowo-
pomidorowy. A czasem, gdy mam ochotę na
ogórkową i mało czasu, robię ją szybko , latem na zimno, zimą – na gorąco.
Pora na przepis:
bulion z kostki warzywnej lub rosołowej ( ok. szklanki na osobę)sok z
kiszonych ogórków ( wg gustu)
śmietanakoperekmakaron,
ryż lub grzankiRozpuszczamy kostki
bulionowe według przepisu. Dodajemy do smaku soku z
ogórków, zabielamy
śmietaną, posypujemy siekanym
koperkiem. Latem chłodzimy. Podajemy z
ryżem na sypko,
makaronem lub grzankami.Mój syn, gdy był mały, nazwał taka
ogórkową „zielonym barszczykiem”. Myślę, że to oddaje jej istotę.Ja zrobiłam jedną porcję w wersji wegańskiej, zabieloną
mlekiem sojowym.Smacznego!P.S. Pelu, zachęcałaś do rzutu na taśmę za koniec akcji. Proszę bardzo, mówisz – masz!