Wykonanie
Ogórkowa. Dla mnie najpyszniejsza pod słońcem. Prosta, szybka i smaczna! Koniecznie kwaśna, koniecznie z dużą ilością
ziemniaków i
ogórkowych "farfocli". Jak u mamy!Podstawą tej zupy są dobre
ogórki kwaszone. Jeżeli
mogę dać jedną żelazną radę - zanim przystąpisz do robienia tej zupy, spróbuj najpierw
ogórków, których chcesz do niej użyć. Jeżeli nie są pyszne, zrób inną zupę.
Serio. Dla mnie idealne
ogórki na zupę są już dość miękkie, słonawe i bardzo kwaśne.Składniki na ok. 6 porcji:1,5L
bulionu (najlepiej na kościach i cynaderkach, ale drobiowy też się sprawdza)(opcjonalnie:
mięso z
bulionu - cynaderki lub
kurczak)750g
ziemniaków4 spore
ogórki kwaszone2 łyżki
śmietanysól/pieprz do smaku
koperek do posypaniaDo gotującego się
bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki. Kiedy są dość miękkie (po ok. 10 minutach) dodajemy
ogórki, starte na tarce o grubych oczkach. Gotujemy jeszcze chwilę i zabielamy
śmietaną (jeżeli ktoś lubi może też zagęścić
mąką). Jeżeli mamy
mięso z
bulionu, kroimy je na niewielkie kawałki i również dodajemy do zupy. W razie potrzeby doprawiamy zupę
solą i
pieprzem. Podajemy posypaną świeżym
koperkiem.