Wykonanie
Dodaję
jabłka do wielu surówek. Nie starczyło by czasu ani miejsca, żeby wymienic chociaż połowę. A papierówki pasują mi bardzo do
ogórków kiszonych i w sezonie to jest surówka błyskawiczna: ścieram na tarce, doprawiam i już. Jak mam więcej czasu, to dodaje też pokrojonego w półplasterki
pora, wczesniej nasolonego, żeby zmiękł trochę. Ale teraz czasu nie miałam, więc jest w wersji najprostszej a niemniej smacznej i zdrowej. Przepis jest banalnie prosty:kilka
jabłekkilka
kiszonych ogórków ( mniej więcej równo objętościowo)
oliwasok z
kiszonych ogórkówpieprz ziołowyestragon lub
tymianekJabłka i
ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać najpierw
sokiem z
ogórków, niech przejdą swym smakiem kilka minut.
Potem dodać
oliwę i
przyprawy, wymieszać, schłodzić.Ta surówka ma zdecydowany smak i pasuje do mniej wyrazistych
mięs i
wędlin, również tych na zimno. Smacznego!