Wykonanie
Śledzie to ja lubię bardzo i na Wigilię robię ich kilka rodzajów. Te są z naszej blogerskiej Wigilii, która odbyła się w jasnej części Dark Restaurant w ubiegłą niedzielę. Przepis na podobne znajoma blogerka podała kolegom prowadzącym pub w Irlandii i podobno cieszą się tam sporym powodzeniem.Te są w nieco innej wersji, na
oleju kujawskim ( zgodnie z przyszłymi klimatami w jasnej części Dark ) i z cząbrem.
Musztarda, którą dodałam była ziarnista , francuska. W połączeniu z moimi
kiszonymi ogórkami i
sokiem z nich wyszedł ciekawy melanż, dość atrakcyjny w smaku.3-4 filety typu
matjas1/2 szklanki
oleju kujawskiego1/4 szklanki soku z
kiszonych ogórkówmała
cebula1
kiszony ogórekpieprz grubo mielonyłyżeczka cząbrułyżeczka
musztardy francuskiej
Śledzie płuczemy i moczymy w wodzie do pożądanego smaku – ja około 2, 5 godziny. Kroimy na kawałki.Kroimy
cebulę w drobną kostkę, parzymy wrzątkiem. Dosypujemy
pieprz , cząber, dodajemy
musztardę, mieszamy dokładnie. Dolewamy sok z
kiszonych ogórków , na końcu
olej, mieszamy ponownie.
Śledzie w słoiku przekładamy kawałkami
kiszonego ogórka i zalewamy przygotowaną zalewą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.Smacznego !