ßßß Cookit - przepis na ROGALIKI BARCIŃSKIE Z MASĄ ORZECHOWĄ

ROGALIKI BARCIŃSKIE Z MASĄ ORZECHOWĄ

nazwa

Wykonanie

Miałam piec w tym roku tradycyjne rogale świętomarcińskie , typowe dla Wielkopolski, ale niespodziewanie na początku długiego weekendu trafiła mi się okazja wyjazdu w rodzinne strony, na Kujawy, w okolice Kruszwicy. Moje siostry , kuzynki i żona brata pieką rogaliki z podobnego ciasta, ale z masą orzechową lub orzechowo- marcepanową. Czasem kupują gotową ,lecz moja najstarsza siostra, mieszkająca w rodzinnym Janikowie ( mieście soli, sody i cukru) poprosiła mnie, bym poszukała przepisu na masę orzechową. Przypomniałam sobie, że kiedyś wertując przepisy kuchni kujawskiej trafiłam na rogaliki barcińskie . Wprawdzie są one z masą migdałową, ale siostra i ja zastąpiłyśmy migdały orzechami.
A ciekawe swoją drogą, inną wersję rogalików spotkałam w książce o kuchni śląskiej, którą wygrałam w konkursie u Berniki. Napisze o tym przy okazji recenzowania tej książki.
ciasto i sposób wykonania tak, jak tutaj
masa orzechowa :
2 szklanki zmielonych orzechów ( miałam mieszane, włoskie, laskowe i nerkowce)
dwa jajka
łyżka tartej bułki ( zastąpiłam kaszką manną)
łyżka cukru-pudru
Ponieważ w przeddzień 11 listopada robiłam jeszcze słony rogal z dżemem bekonowym, do połupania orzechów wykorzystałam gości, którzy wpadli na kawę ( zgłosili się na ochotnika), po czym zmieliłam wszystkie orzechy w blenderze na dwie raty.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno, żółtka ukręciłam mikserem z cukrem -pudrem. Połączyłam wszystko z orzechami, dodałam kaszkę mannę i dokładnie wymieszałam.
Ciasto ( przygotowane jak na marcińskie) rozwałkowałam na ok. 1, 5 cm grubości , nałożyłam masy , zwijałam rogale i kładłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( tak z pół godziny). Potem piekłam w 200 C około 20 minut.
Najbardziej zadowolony ze zmiany nadzienia jest mój syn, solenizant. Nie lubi maku i tradycyjnych rogali, a to te z orzechową masą wcinał, aż mu się uszy trzęsły. Resztę rogali zabrała córka na klasową „wyżerkę ” poświąteczną i też spotkały się z uznaniem młodych Poznaniaków.
Za rok zrobię wiec i takie tradycyjne i takie z masą orzechową.
Rogaliki z masą orzechową dodaję do tradycyjnej akcji Atiny Orzechowy Tydzień
Smacznego
Źródło:http://grazynagotuje.pl/rogaliki-barcinskie-rodem-z-kujaw