Wykonanie
Miałam piec w tym roku tradycyjne
rogale świętomarcińskie , typowe dla Wielkopolski, ale niespodziewanie na początku długiego weekendu trafiła mi się okazja wyjazdu w rodzinne strony, na Kujawy, w okolice Kruszwicy. Moje siostry , kuzynki i żona brata pieką rogaliki z podobnego ciasta, ale z masą
orzechową lub
orzechowo- marcepanową. Czasem kupują gotową ,lecz moja najstarsza siostra, mieszkająca w rodzinnym Janikowie (
mieście soli,
sody i
cukru) poprosiła mnie, bym poszukała przepisu na masę
orzechową. Przypomniałam sobie, że kiedyś wertując przepisy kuchni kujawskiej trafiłam na rogaliki barcińskie . Wprawdzie są one z masą
migdałową, ale siostra i ja zastąpiłyśmy
migdały orzechami.A ciekawe swoją
drogą, inną wersję rogalików spotkałam w książce o kuchni śląskiej, którą wygrałam w konkursie u Berniki. Napisze o tym przy okazji recenzowania tej książki.ciasto i sposób wykonania tak, jak tutajmasa orzechowa :2 szklanki zmielonych
orzechów ( miałam mieszane, włoskie, laskowe i
nerkowce)dwa
jajkałyżka
tartej bułki ( zastąpiłam
kaszką manną)łyżka
cukru-pudruPonieważ w przeddzień 11 listopada robiłam jeszcze słony
rogal z
dżemem bekonowym, do połupania
orzechów wykorzystałam gości, którzy wpadli na
kawę ( zgłosili się na ochotnika), po czym zmieliłam wszystkie
orzechy w blenderze na dwie raty.
Białka ubiłam ze szczyptą
soli na sztywno,
żółtka ukręciłam mikserem z
cukrem -pudrem. Połączyłam wszystko z
orzechami, dodałam
kaszkę mannę i dokładnie wymieszałam.Ciasto ( przygotowane jak na marcińskie) rozwałkowałam na ok. 1, 5 cm grubości , nałożyłam masy , zwijałam
rogale i kładłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( tak z pół godziny).
Potem piekłam w 200 C około 20 minut.
Najbardziej zadowolony ze zmiany nadzienia jest mój syn, solenizant. Nie lubi
maku i tradycyjnych
rogali, a to te z
orzechową masą wcinał, aż mu się uszy trzęsły. Resztę
rogali zabrała córka na klasową „wyżerkę ” poświąteczną i też spotkały się z uznaniem
młodych Poznaniaków.Za rok zrobię wiec i takie tradycyjne i takie z masą
orzechową.Rogaliki z masą
orzechową dodaję do tradycyjnej akcji
Atiny Orzechowy TydzieńSmacznego