Wykonanie
Już od kilku lat uczestniczę w
czekoladowym tygodniu i w tym roku o mało co go nie przegapiłam… Ale dzięki Karolinie ze Sto kolorów kuchni przypomniałam sobie o nim i akurat miałam na weekend odpowiednie muffinki. Zrobione są z mojego bazowego ciasta
czekoladowego z dodatkiem soku z
pomarańczy i
likieru Grand Marinier. Wyszły pyszne i aromatyczne, doskonałe do weekendowej
kawy.1, 5 szklanki
mąki ( szklanka ” z górką”)1/2 szklanki
cukru2-3 łyżki
kakao1/3 łyżeczki
cynamonuspora szczypta
imbirukopiasta łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 szklanki
oleju1/3 szklanki
mlekasok z jednej
pomarańczy z elementami miąższu2 łyżki
likieru Grand Marinier
jajkoSuche składniki mieszamy w misce. Dodajemy mieszając łyżką
olej, sok,
mleko i
likier. Na koniec wbijamy
jajko i mieszamy dokładnie.Z tej ilości starczyło mi na 12 muffinek, bo taką mam formę. Nakładałam ciasto łyżką do natłuszczonych foremek do 2/3 ich wysokości. Piekłam około 15 minut w 180 C.Wyszły pyszne i aromatyczne. Można je posypać
cukrem-pudrem, polukrować, albo zrobić do nich krem. Ja liczę kalorie, więc tylko posypałam i to nie wszystkie. Cieszyły się nie mniejszym powodzeniem, niż
drożdżowe rogaliki z poprzedniego wpisu.Smacznego !