ßßß

Już od kilku lat uczestniczę w czekoladowym tygodniu i w tym roku o mało co go nie przegapiłam… Ale dzięki Karolinie ze Sto kolorów kuchni przypomniałam sobie o nim i akurat miałam na weekend odpowiednie muffinki. Zrobione są z mojego bazowego ciasta czekoladowego z dodatkiem soku z pomarańczy i likieru Grand Marinier. Wyszły pyszne i aromatyczne, doskonałe do weekendowej kawy.1, 5 szklanki mąki ( szklanka ” z górką”)1/2 szklanki cukru2-3 łyżki kakao1/3 łyżeczki cynamonuspora szczypta imbirukopiasta łyżeczka proszku do pieczenia1/3 szklanki oleju1/3 szklanki mlekasok z jednej pomarańczy z elementami miąższu2 łyżki likieru Grand MarinierjajkoSuche składniki mieszamy w misce. Dodajemy mieszając łyżką olej, sok, mleko i likier. Na koniec wbijamy jajko i mieszamy dokładnie.Z tej ilości starczyło mi na 12 muffinek, bo taką mam formę. Nakładałam ciasto łyżką do natłuszczonych foremek do 2/3 ich wysokości. Piekłam około 15 minut w 180 C.Wyszły pyszne i aromatyczne. Można je posypać cukrem-pudrem, polukrować, albo zrobić do nich krem. Ja liczę kalorie, więc tylko posypałam i to nie wszystkie. Cieszyły się nie mniejszym powodzeniem, niż drożdżowe rogaliki z poprzedniego wpisu.Smacznego !