Leczo to jedna z moich ulubionych letnich i jesiennych potraw. Kombinacja papryki , cebuli i pomidorów z różnymi dodatkami – a to mięsem a to cukinią czy kabaczkiem zawsze mi bardzo smakuje.Dynia sama w sobie ma mało wyrazisty smak a leczo to pełnia smaków. Pomyślałam więc, ze jedno do drugiego będzie super pasować smakowo i nie pomyliłam się.Duża cebula3 kolorowe papryki4 pomidoryok. 30 dkg dyniSól, pieprz kolorowy, papryka wędzona, świeża bazyliaOlej do smażeniaNa oleju podsmażyłam pokrojoną w krążki cebulę. Potem dodałam pokrojoną paprykę i przyprawy,podsmażyłam chwilę. Potem dodałam pokrojoną w kostkę dynię i smażyłam dalej. Gdy wszystko było prawie miękkie, wrzuciłam pokrojone pomidory i listki bazylii. Dusiłam aż pomidory się rozpadły.Leczo z dodatkiem dyni okazało się smakowitą i sycąca potrawą. Polecam szczególnie wegetarianom i weganom. Myślę, ze z dodatkiem mięsa czy kiełbasy też by było dobre.Smacznego !