Wykonanie
Pyzy
drożdżowe gotuje się na parze.Kiedyś pomyślałam, ze skoro warzywa gotowane w kuchence smakują jak te na parze, to można by spróbować ugotować też pyzy z surowego
ciasta drożdżowego. Przygotowałam ciasto a gdy wyrosło, wlożyłam je do plastikowego pudełka do przechowywania żywności i wstawiłam do kuchenki mikrofalowej na opcję „gotowanie”. Z napięciem obserwowałam, czy rosną . Nie tylko rosły, ale już po 8 minutach byly gotowe! Odczekałam chwilę aż ostygną, po czym pokroiłam je na kwadraty i podałam z sosem i
mięsem. Pycha! A oto przepis:5 dkg
drożdżyłyżeczka
cukru1/2 kg
mąkiok.2 szklanek letniej
wody3-4 łyżki
olejuszczypta
soliDrożdże rozmieszać z
cukrem w miseczce, dodać trochę letniej
wody lub
mleka (musi być w takiej temperaturze, żeby palec włożony do
wody ani ziębił, ani parzył), zamieszać, aż się
drożdże rozpuszczą i posypać po wierzchu
mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż podwoją objętość.Do miski wsypać ok 1/2 kg
mąki, posolić solidnie, dodać wyrośnięte
drożdże, zamieszać, dodać
olej i tyle letniej
wody, aby ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany. Wyrobić drewnianą łyżką, uderzając ukośnie, aż ciasto będzie odstawało od brzegów miseczki. Przykryć ścierką i odstawic w ciepłe miejsce na ok. 1/2 godziny , aż podwoi swoją objętość.
Potem przełożyć do wysmarowanego tłuszczem kwadratowwego lub okrągłego naczynia i wstawić do kuchenki mikrofalowej na opcję „gotowanie’ na ok. 8 minut. Wyjąć, poczekać aż ostygnie i pokroić w kwadraty lub w trójkąty. Podawać z dobrym sosem, najlepiej z gulaszem.Smacznego!