Wykonanie
Uwielbiam
jajka w koszulkach, ale zrobić je niełatwo. To duży stres, czy wrzucone do zakwaszonego wrzątku, nie rozpadnie się i nie będziemy jeść jajecznych klusek…Gdy kupiłam pierwszą kuchenkę mikrofalową, ( a dawno to było…), w instrukcji przeczytałam, że
jajka można w niej przyrządzać tylko rozkłócone, w formie jajecznicy – w całości się nie da! Ale kilka lat później nabyłam książkę Katarzyny Pośpieszyńskiej ” Gotujemy w kuchence mikrofalowej” i Autorka podała sposób przyrządzenia
jajka w kuchence w całości. Trick jest prosty: Trzeba nakłuć
jajko widelcem, żeby nie eksplodowało. Po prostu w kuchence wytwarza sieępodciśnienie i należy jemu zapobiec.
jajkotroszkę
olejuTalerzyk smarujemy cienko
olejem. Rozbijamy nad nim
jajko, starając się, żeby umieścić je w środku. przekłuwamy
żółtko widelcem i wstawiamy do kuchenki na 400 W najpierw na minutę. Po tym czasie na wszelki wypadek nakłuwamy
żółtko jeszcze raz, bo czasem dziurki się zasklepią i włączamy na ok 20 sekund. Jeśli
białko jest jeszcze płynne – to jeszcze na chwilę, aż do skutku.Niestety,
żółtko nie jest płynne, bo w kuchence ścina się równo z
białkiem, ale smak ma podobny do tego w koszulce. Ja zjadłam je z
kapustą pekińską w
winegrecie , z
pomidorami i
papryką. Smacznego!