Pod warunkiem, że nie będzie to jabłko słodkie a kwaskowe, jak na przykład papierówka.O śledziach w towarzystwie jabłek słyszałam już tu i ówdzie, czytałam nawet u Tomba ( w relacji z Tatowej biesiady). Ten przepis mam od mojej Mamy a ona dostała go od sąsiadki. Jabłuszko komponuje się w nim ładnie w towarzystwie cebulki i kiszonego ogórka. Pora na przepis:2 filety matjasduże kwaskowe jabłkokiszony ogórekmała cebula lub pół dużejoliwasok z kiszonego ogórkapieprz, estragonFilety moczymy aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Kroimy na kawałki. Robimy zalewę z oliwy i soku z kiszonego ogórka, dodając pokrojoną w kosteczkę cebulkę i kiszony ogórek oraz nieco pieprzu i estragonu. Zalewamy nią śledzie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko, i polewamy zalewą z ogórkami i cebulką. Smacznego!